Válka. Možná světová. Objevují se poměrně děsivé informace

10.04.2017 10:50

Svět se nachází ve složité bezpečnostní situaci. Sýrie, Rusko a Severní Korea. To jsou podle západních médií tři hlavní důvody, proč bychom si měli dělat obavy z blízké budoucnosti.

Válka. Možná světová. Objevují se poměrně děsivé informace
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Americký deník USA Today, zpravodajská agentura Reuters a britská mutace deníku Metro se nezávisle na sobě v posledních dnech zabývají možností, že svět zachvátí po více než šedesáti letech další ničivý konflikt. Deník USA Today ve svém textu s titulkem „Je to začátek třetí světové války? Právě toho se lidé obávají“ publikuje tweety několika Američanů, kteří se po zásahu v Sýrii obávají příchodu třetí světové války.

Většina z autorů komentářů, které publikoval deník USA Today, se shodne na tom, že konflikt v Sýrii se může po zásahu amerických sil rozšířit do dalších zemí. Jeden z nich ke svém tweetu přikládá téměř čtyři roky starý komentář Donalda Trumpa, ve kterém současný americký prezident obviňuje „příšernou“ Obamovu administrativu z toho, že může způsobit třetí světovou válku. „Atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda vedl k 1. sv. válce, napadení Polska Německem ke 2. sv. válce. Kam povede Trumpovo rozhodnutí, zatím ještě nevíme,“ konstatuje deník.

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Zpravodajská agentura Reuters naproti tomu vyjadřuje ústy americké námořní admirálky a šéfky společného velitelství NATO v Neapoli Michelle Howardové obavy z Ruska. „Ruské námořnictvo v uplynulých letech očividně zintenzivnilo námořní operace. Takovou intenzitu jsme nepozorovali ani v dobách Sovětského svazu, kdy přitom bylo jejich námořnictvo početnější. Chápu, že ruské námořnictvo pracuje globálně. Ale zvyšující se aktivita je nepřehlédnutelná.“

„Hrozí, že se členské státy NATO zaměří na své oblasti zájmu a ztratí ze zřetele ruské aktivity v dalších oblastech. Ruské námořní manévry jsou navíc doprovázeny zvýšeným počtem kybernetických útoků,“ uvedla v rozhovoru pro Reuters Michelle Howardová a vyjádřila rovněž obavy ze snahy Moskvy Severoatlantickou alianci rozdělit. O možném válečném konfliktu sice Howardová přímo nehovořila, ale její slova jsou jednoznačná.

Další vrásky na čele politiků a obyvatel západního světa přidělává vůdce Severní Koree Kim Čon-un. Jak referuje britský deník Metro, Kim Čong-un se nechal slyšet, že jeho země se nachází na pokraji války se Spojenými státy. „Je zřejmé, že poté, co nařídil americký prezident úder proti Asadovi v Sýrii, Severní Korea značně znervózněla. Zdejší komunistický režim pokládá Asada ve svém boji proti Západu za klíčového spojence,“ píše Metro.

Diplomatický tón vynechal ve svém vyjádření také severokorejský velvyslanec v Moskvě Kym Jyong-Jun. „Naše armáda je připravena uštědřit Spojeným státům v případě sebemenší provokace během cvičení nemilosrdný úder,“ uvedl diplomat. Napětí mezi oběma zeměmi se zvýšilo po oznámení, že Severní Korea patrně hodlá 15. dubna, tedy v den 105. narozenin Kim Ir-sena, otestovat mezikontinentální balistickou střelu. Spojené státy se mezitím rozhodly vyslat do oblasti svoji letadlovou loď.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…