Válka a násilí! Babiš a EU: Poteče krev? Informace jsou jasné. Co teď bude dál?

03.12.2019 6:47

Na auditní zprávě týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nebude Evropská komise nic měnit. Po dvouměsíční lhůtě, kterou bude mít Česko na reakci po převzetí českého překladu anglické verze auditu, rozhodne Brusel o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by případně měla být vracena do unijních fondů. A právě na tuto zprávu, rovněž v souvislosti se zprávou Transparency International, zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zostra pak reagoval i politolog Jiří Pehe.

Válka a násilí! Babiš a EU: Poteče krev? Informace jsou jasné. Co teď bude dál?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Evropská komise poslala v pátek do Česka anglickou verzi auditu zkoumajícího podnikání firem spojených se společností Agrofert, na kterou má podle předcházející předběžné auditní zprávy Babiš stále vliv. Zatímco česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová prohlásila, že nejnovější audit definitivní není, mluvčí EK uvedl, že tato auditní zpráva se již měnit nebude.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

„Je to komplikované, vše se bude odvíjet od české reakce,“ řekl jeden ze zdrojů obeznámený s dalším postupem. Ten vyplývá z článku 145 unijního nařízení o fondech. Pokud podle něj členský stát, jehož se kontrola EK týká, nepřijme závěry šetření, pozve jej komise na slyšení. Tam dostane příležitost vysvětlit svůj postoj, případně po slyšení předložit další informace. Poté „v zájmu uplatnění finančních oprav přijme komise prostřednictvím prováděcích aktů rozhodnutí do šesti měsíců“, uvádí zmíněný článek.

Komise může Česku nařídit vrácení financí, pokud by podle jejího závěru byly peníze vyplaceny z unijního rozpočtu neoprávněně. Předběžný audit, jehož text na jaře unikl do médií, hovořil přibližně o 450 milionech korun, které získal Agrofert ze strukturálních fondů.

Česká vláda se podle dalšího unijního činitele během nespecifikovaného období zahájeného případným slyšením může přít o výši vracených financí, což může celý proces výrazně protáhnout. Pokud by však odmítnutí vrátit peníze řádně nezdůvodnila, mohla by EK chybějící prostředky kompenzovat neposkytnutím dotace respektive její části v příštím období.

„Jedna velká mediálně-neziskovo-opoziční lež definitivně odhalena. Nic není definitivní, jak sprostě lhali celý den,“ poznamenal k této zprávě právě hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle ředitele Transparency International (TI) Davida Ondráčky je však rozhodnutí EK definitivní, nyní začne jen dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Dříve se hovořilo o tom, že Česku hrozí, že do unijního rozpočtu bude vracet kolem 450 milionů korun dotací pro Agrofert. Dohadovací řízení o částce se může vléct podle TI třeba rok, ČR v něm může legitimně vznášet námitky. Babiš by měl podle organizace, která na jeho střet zájmů dlouhodobě upozorňuje, okamžitě odstoupit.

Mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka ČTK sdělil, že společnost o doručení auditní zprávy ví. O dokument chce požádat MMR. Agrofert je přesvědčen, že vždy postupoval přesně podle zákona.

Společnou schůzku všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou ANO, která by se měla uskutečnit v úterý ráno, inicioval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Poukázal na to, že se MMR ve svých prohlášeních snaží záležitost bagatelizovat a ututlat. Stranám by mělo jednání umožnit koordinovat další postup v kauze. Podle Bartošových představ se měli zúčastnit i zástupci vládních sociálních demokratů, jejich předseda Jan Hamáček se ale na jednání nechystá. Čeká na obsah auditní zprávy a návrh dalšího postupu od MMR. Piráti i další strany požadují především zveřejnění dokumentu, Bartoš navrhuje i jeho projednání v kontrolním výboru Sněmovny a na plénu komory.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům řekl, že MMR by mělo o obsahu auditu informovat vládu. Zdůraznil, že pokud by na základě auditu muselo Česko vracet část proplacených unijních dotací, náklady by neměli nést daňoví poplatníci. Podle české místopředsedkyně EK Věry Jourové bude možné požádat o zveřejnění zprávy po ukončení auditního procesu, o němž auditoři rozhodnou v závislosti na české reakci. Veřejnost se podrobnosti zprávy může dozvědět nejdříve poté, co česká strana svou reakci dodá, míní Jourová.

Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

K celé věci se na svém twitterovém účtu vyjádřil také politolog Jiří Pehe. „Pokud bude chtít občanská společnost donutit po auditu Evropské komise Andreje Babiše k odchodu, nebudou stačit demonstrace ve festivalovém duchu jednou za dva tři měsíce. Bude zapotřebí scénář Hongkong, Chile, Libanon. Tedy demonstrace každý den, dokud AB neodejde. Máme na to?“ zeptal se Pehe a odkázal na hnutí Milion chvilek pro demokracii. Protesty v Hongkongu, které zmiňuje, byly přitom intenzivní a násilné. 

„Tak už je to konečně jasné, pravda a láska v podání jejich privatizátorů musí zvítězit za každou cenu, bez ohledu na parlamentní demokratický systém a výsledky voleb. Jiří Pehe žádá Hongkong, chce snad také demonstrace s Molotovovými koktejly, nelegálně obsazené veřejné budovy, kde demonstranti vyrábějí improvizované zbraně a používají je? Takové zprávy z Hongkongu přinášela totiž také média vedle svobodného vyjadřování názorů. Jsme parlamentní republikou, máme své svobodně zvolené demokratické instituce, a především ty mají ústavně řešit politické problémy, tak je tomu i dnes v kauze auditů EU. Věřím v rozum drtivé většiny obyvatel České republiky a přeji jim především pokojný adventní čas plný lásky k bližním,“ zareagoval na zprávu Jiřího Peheho bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…