Válka se blíží a my nejsme připraveni. Spoléhali jsme na USA, lituje expert

29.02.2024 19:42

Geopolitická situace se jednoznačně zhoršila a dá se říct, že války jsou už na pomezí Evropské unie. A země NATO nejsou na válku připraveny, řekl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar. Podcenili jsme situaci, protože jsme spoléhali na to, že nás USA ochrání, doplnil jej bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor.

Válka se blíží a my nejsme připraveni. Spoléhali jsme na USA, lituje expert
Foto: Repro XTV
Popisek: Bezpečnostní expert, generál v záloze Andor Šándor

Poslanci výboru pro obranu si myslí, že stát by měl mít přehled o bojeschopnosti občanů. S tím souhlasí prezident Petr Pavel, který by si také dovedl představit administrativní odvody. Podle opozice však stát již potřebné informace má, pouze je musí vyhodnotit.

Bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor v tomto kontextu uvedl, že je potřeba konat, pokud si myslíme, že jsme na prahu války s Ruskem. „Pokud jsme přijali fakt, že Rusko bude chtít pokračovat dále o dobytí Ukrajiny, a říkáme, že jsme ve válečném stavu, pak je logická odpověď na to, že musíme udělat něco s Armádou České republiky, která má v současné době asi 28 000 vojáků. Mladí muži se nehrnou, přestože má armáda dobré jméno ve společnosti. Je potřeba něco udělat, pokud si myslíme, že jsme na prahu války,“ řekl v televizi CNN Prima NEWS s tím, že pokud si však nic takového nemyslíme, je tato debata zbytečná.

Geopolitická situace se jednoznačně zhoršila a dalo by se říct, že války jsou už na pomezí Evropské unie, je nutné na to reagovat, uvedl následně politický geograf Vladimír Baar.

NATO není na válku připraveno, protože vždy spoléhalo, že se s každým domluvíme. „Země NATO si hrály na to, že se s každým domluvíme, že nebude válka. Občané nebyli schopni donutit politiky, aby začali situaci řešit už ve chvíli, kdy v Rusku začalo přituhovat po nástupu Putina. Tak teď sklízíme ovoce za nečinnost, naivitu a bohužel bude nutno udělat různá opatření,“ poznamenal.

Mladé lidi je potřeba motivovat, aby vstoupili do vojenské služby. „Je potřeba zatraktivnit tu vojenskou službu tak, aby mladí lidé šli do vojenské služby s vědomím, že budou mít vynikající platy, vynikající finanční zabezpečení, naučí se obsluhovat nejmodernější zbraně s tím, že v případě války budou schopni vycvičit i ty zálohy,“ doplnil Baar.

Podle Šándora bychom si neměli nalhávat, že malý základní výcvik nás spasí. „Vždyť ty konflikty, které vidíme, vůbec nejsou jednoduché. A pokud se rozhodneme něco takového zavést, musíme si také říct, kde ti lidé budou cvičit a bydlet, jaké budou mít oblečení, jak to vyřešíme, my nic takového nemáme, a z čeho to budeme financovat?“ řekl s tím, že mobilizační rozvinutí armády navíc stojí nemalé peníze.

„Všechny státy jsou teď postaveny před velmi tvrdou realitu, i z USA zaznívá, že se budeme muset starat mnohem více o svoji bezpečnost,“ poznamenal Baar.

Šándor zdůraznil, že jsme celá léta spoléhali na to, že nás NATO, přesněji USA, ochrání, a situaci jsme podcenili. „Nevěnovali jsme se rozvoji a udržování schopných vojsk, která by byla pro nepřátele odstrašující,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…