Válka už příští rok! Mezi NATO a Ruskem to houstne

09.06.2016 10:54

Rétorika mezi zeměmi NATO a Ruskem hrubne, píše server Aktuálně.cz a dokládá to na několika příkladech.

Válka už příští rok! Mezi NATO a Ruskem to houstne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Poukazuje na to, že v Polsku začalo velké vojenské cvičení NATO s názvem Anakonda-16. Jde o největší manévry, které se v zemi konají od roku 1989, účastní se jich na třicet tisíc vojáků. „Neprospívá to ovzduší bezpečností a důvěry na kontinentu,“ reagoval na tyto manévry Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Server upozorňuje, že na druhou stranu Rusko začalo budovat velkou armádní základnu v Klincy, jen padesát kilometrů od ukrajinské hranice.

Bývalý náměstek vrchního velitele ozbrojených sil NATO v Evropě generál Richard Shirreff zase prohlásil, že válka s Ruskem začne v roce 2017. V knize „2017: War with Russia“ vyzývá Severoatlantickou alianci, aby v Pobaltí posílila obranu, dokud je čas.

Celý text je ZDE

Franc Klincevič, poslanec horní komory ruského parlamentu a místopředseda jejího výboru pro obranu, pak v pondělí pro agenturu Interfax prohlásil: „NATO chystá plán na globální úder proti Rusku.“

Server poukazuje i na to, že v neděli v blízkosti Ruska odstartovalo další cvičení, tentokrát se koná v neutrálním Finsku.

Vstup Švédska a Finska do NATO by Rusko vnímalo jako své ohrožení

„Neskrýváme náš odmítavý názor na postup vojenské infrastruktury NATO k našim hranicím a zahrnování nových zemí do vojenských aktivit bloku. Uplatníme právo Ruska zajistit si bezpečnost přiměřenými kroky a věřím, že naši finští přátelé a sousedé tomu rozumí,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Server poukazuje na to, že ruští představitelé opakovaně dávají najevo, že za současné situace by možný vstup Finska a Švédska do NATO Rusko vnímalo jako ohrožení, na které by muselo reagovat.

Závěrem server uvádí, že vše by se mohlo změnit od ledna příštího roku, pokud se americkým prezidentem stane Donald Trump. Ten totiž považuje NATO za přežitou organizaci, jejíž většině členů se nechce dávat peníze do vojenských rozpočtů, a nevadilo by mu zrušení Aliance. Rovněž tvrdí, že je schopen se s Vladimirem Putinem dohodnout takzvaně po dobrém.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…