Válková bojuje za oběti trestných činů. Policisty chce přimět, aby je více poučovali o jejich právech

05.08.2014 19:01

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce požádat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o proškolení policistů v individuálním poučování obětí trestných činů o jejich právech. Policie v současné době totiž informuje oběti prostřednictvím nevhodných předtištěných formulářů. Shodli se na tom i zástupci nevládních organizací.

Válková bojuje za oběti trestných činů. Policisty chce přimět, aby je více poučovali o jejich právech
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková u příležitosti ročního výročí účinnosti nového zákona o obětech trestných činů připustila, že od policistů slyšela k této normě i kritiku v tom smyslu, že jim přidělává práci. Ministryně však zákon novelizovat nehodlá. „Nebudeme redukovat práva obětí na poučování a rozsah poučovací povinnosti," prohlásila. Řekla, že policie sice jinak ve vztahu k obětem odvádí kvalitní práci, avšak ohledně jejich poučení v intencích zákona potřebuje „důkladné proškolení".

Policie má prý velké rezervy

Podle ní je důležité poučit vystresovanou oběť v takové formě, která jí k něčemu bude. „Nemá smysl vytvářet si alibi tím, že okopíruji velmi podrobné a často i malým písmem vytištěné poučení, které se potom založí do spisu jako důkaz toho, že jsem svoji povinnost splnil," podotkla. Upozornila na to, že poučení je potřeba podat srozumitelně a rozlišit je podle toho, zda je obětí dítě, osmdesátiletý senior nebo třeba žena ve středním věku, která bezprostředně předtím prožila nějaký násilný útok.

Ministr Chovanec vzkázal přes svého mluvčího, že se bude požadavkem Válkové vážně zabývat. „Ve spolupráci s policejním prezidiem vyhodnotíme, zda a jakou cestou policisty proškolit. Zároveň mě těší, že paní ministryně chválí práci policie a vidí v této oblasti zlepšení."

Stávající praxi kritizovala Martina Houžvová z právnické organizace In Iustitia. Podle ní chybí orgánům činným v trestním řízení metodika a jednotliví policisté tak nevědí, jak si zákon o obětech správně vykládat. Školení, jimiž na služebnách prošli, prý měla spíše formální charakter.

Také prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová si myslí, že v poučování obětí jsou velké rezervy. Řekla dokonce, že nyní je na horší úrovni, než bývalo před účinností nového zákona. Postěžovala si, že předtištěné formuláře neumožňují vybrat individuálně pouze ty informace, které jsou nutné na začátku řízení, a poté postupně přidávat další. Zároveň ale uznala, že oběti si nyní méně často stěžují na to, jak se k nim orgány činné v trestním řízení chovají.

Právo na doprovod důvěrníka

„Situace se zlepšila zejména u policie. Oběť je respektována. Nikoliv jako objekt zájmu policie, ale stává se subjektem řízení. Zlepšila se také ochrana obětí ohledně jejich soukromí," pochválila.

Vyzdvihla i právo na doprovod důvěrníka, který nový zákon rovněž zavedl a kterého si mohou oběti zvolit například i z řad příbuzných. Podle ní se nyní tato možnost velmi využívá. Výhodou je mimo jiné i to, že důvěrník si na rozdíl od traumatizované oběti může pamatovat vše, co bylo na policejní služebně řečeno.

Ředitelka Probační a mediační služby Jitka Čádová k tématu uvedla, že zatímco před účinností zákona vstupovali probační úředníci do jednotlivých případů na základě podnětů ze strany orgánů činných v trestním řízení, nyní už se na ně oběti obracejí i samy. Takto se za poslední rok přišlo informovat o svých právech 1156 lidí, kteří nejčastěji byli oběťmi ublížení na zdraví, podvodů, krádeží a výtržnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…