Válková chce prý novým zákonem zvýšit odpovědnost žalobců

12.07.2014 17:15

Nový zákon o státním zastupitelství bude mít asi zpoždění. Jak totiž upozornil server Echo24.cz, ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) požádala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby jí prodloužil termín pro předložení zákona do konce roku. Server v této souvislosti upozorňuje na to, že právní norma může mít existenční důsledky pro vrchní státní zástupce Lenku Bradáčovou a Iva Ištvana.

Válková chce prý novým zákonem zvýšit odpovědnost žalobců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková nechce, aby se kvůli znění nového zákona státní zástupci „začali třást, aby se jim něco nestalo, to už tady bylo“. Zároveň ale nechce konání žalobců jen pasivně přihlížet. Vadí jí, když se na ni obrací občané, kteří ji upozorňují na průtahy u konkrétních kauz. A přitom jim často není schopná poskytnout víc než formální odpověď.

Válková chce posílení odpovědnosti žalobců

„Chtěla bych posílení odpovědnosti. Za striktně definovaných podmínek možnost odvolání státních zástupců,“ cituje server Válkovou. Tu v tomto směru podpořil i její 1. náměstek Robert Pelikán. Oba dávají za příklad frankofonní justici, kde má ministr spravedlnosti vůči žalobcům širší pole působnosti.

Jádrem sporu o podobu zákona je především debata o zrušení vrchních státních zastupitelství a jejich nahrazení speciálním útvarem, na kterém by se žalobci soustředili na korupci a hospodářskou kriminalitu. To by připravilo o funkce vrchní žalobce – Lenku Bradáčovou v Praze a Iva Ištvana v Olomouci.

Ministryně Válková tuto myšlenku kritizuje. „Nechtěla jsem soustředit všechno v jednom specializovaném útvaru, který by byl relativně samostatný,“ uvedla s tím, že navrhovaná nezávislost je až příliš nezávislá a odpovědnost příliš malá.

Navrhovanou změnu soustavy státních zastupitelství kritizoval také prezident Miloš Zeman i bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD).

Šéf žalobců Zeman se v názoru na zrušení VSZ s Válkovou rozchází

Naopak šéf žalobců Pavel Zeman považuje zrušení vrchního státního zastupitelství jak v Praze, tak v Olomouci, za krok správným směrem. Nesouhlasí ani s argumentem velké moci a malé odpovědnosti. „Stalo se z toho poněkud klišé. Málokdo už ví, že na speciálu tak, jak je zatím designovaný, by byli státní zástupci na dobu určitou. Počítalo se s funkčním obdobím sedmi let na dočasné přidělení,“ cituje server žalobce Zemana s tím, že nejistota pro pokračování ve funkci měla zajistit u žalobců vyšší výkonnost.

Server upozorňuje, že „aktuálním receptem na otestování průchodnosti“ nového zákona o státním zastupitelství má být speciální seminář v ústavně právním výboru sněmovny, který chce ministerstvo uspořádat začátkem září.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…