Válková představila návrh zákona o státním zastupitelství poslancům. Sklidila další kritiku

13.12.2014 7:42

Návrh zákona o státním zastupitelství z dílny ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) byl představen odborné veřejnosti i poslancům a sklidil mnoho kritiky. Podle ní totiž nesplňuje hlavní požadavek, a to posílení nezávislosti státních zástupců. Lidové noviny píší, že Válková nyní couvá a po jednání s koaličními partnery připustila, že návrh ještě dozná změn. Ministerstvo hodlá ustoupit v otázce možnosti odvolání nejvyššího státního zástupce.

Válková představila návrh zákona o státním zastupitelství poslancům. Sklidila další kritiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně o předloze jednala s experty koaličních partnerů. „Dohodli jsem se na tom, že budeme dál jednat. Největším problémem je otázka zřízení dvoustupňového speciálu,“ řekl LN expert ČSSD Jan Chvojka. Včerejšího jednání ministryně se sociálními demokraty se zúčastnil i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, a ten má k návrhu také výhrady. Ten mimo jiné neschvaluje razantní posílení personálních pravomocí ministra spravedlnosti.

Podle LN se kvůli zákonu objevil spor v koalici. Původní novela, která vycházela z tezí nejvyššího státního žalobce Pavla Zemana, počítala pouze s vytvořením malého protikorupčního útvaru, který měl být připojen k Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Jenže ministerstvo prý trvá na novém návrhu, tedy že vznikne speciální a vrchní speciální státní zastupitelství mimo současnou strukturu. V těchto zastupitelstvích by se měly soustředit ty nejzávažnější kauzy hospodářské trestné činnosti. Jako konfliktní místo koalice se jeví právě paralelní struktury, ačkoli se v minulosti v odborných kruzích hovořilo o zrušení pražského a olomouckého zastupitelství.

Bylo by prý lepší zachovat současný stav

Přestože se normou ministerstvo zabývá zhruba deset měsíců, není jasné, co se zákonem bude dál. Podle některých by prý bylo nejlepší ho v současné podobě „poslat k ledu“. „Považuji předlohu za nebezpečný krok zpátky. Nejlepší by bylo poslat ji k ledu a zachovat současný stav,“ řekl LN šéf Transparency International David Ondráčka. Stejného názoru je i člen ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). „Objevil se nový koncept, který nepokrytě říká: Chceme státní zastupitelství ovládnout. A to já nepokrytě říkám: V žádném případě,“ tvrdě zkritizoval Benda poslední verzi.

Mezi sporné body totiž také patří personální pravomoci ministra. Návrh sice předpokládá vypsání výběrových řízení na klíčová místa státních žalobců, ale ministr se pak může rozhodnout sám a vybrat ze tří nejlepších kandidátů. S tím podle LN nesouhlasí ani sociální demokraté.

Podle Dienstbiera návrh odporuje původnímu věcnému záměru  

Ministerstvo je prý nyní ochotno upravit způsob odvolání nejvyššího státního zástupce. To by se nově omezilo pouze na případy kárného řízení. Dále je ochotno zrušit možnost jeho odvolání vládou pro porušení povinností. O těchto ústupcích včera po jednání s experty sociální demokracie mluvila ministryně Válková.

Předlohu už dříve ostře zkritizoval šéf žalobců Pavel Zeman a poslal ministryni obsáhlý dopis s výčtem 44 kritických připomínek. Nesouhlasí zejména s možností ministra rozhodovat o personáliích a také se zvýšením informační povinnosti žalobců vůči Ministerstvu spravedlnosti. Podle Zemana se tak zastupitelství politizuje.

„Pokud by měl být návrh zákona předložen v této podobě, znamenal by zásadní popření jakékoli autonomie soustavy státního zastupitelství, zavedení nedemokratických prvků neslučujících se se základními principy soustavy orgánů veřejné moci v ČR,“ citují LN ze Zemanova dopisu.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier už v minulosti prohlásil, že návrh zákona odporuje věcnému záměru zákona schváleného vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …