Válková prý chce, aby politici ovládali žalobce. Přečtěte si, jak o jejím návrhu hovoří Lenka Bradáčová

13.09.2014 14:44

Nový zákon o státním zastupitelství měl žalobcům mimo jiné zaručit nezávislost na politické reprezentaci. Návrh z dílny ministryně spravedlnosti Heleny Válkové bude ale podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové znamenat prý opak. I proto mu říká razantní ne!

Válková prý chce, aby politici ovládali žalobce. Přečtěte si, jak o jejím návrhu hovoří Lenka Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

V kuloárech se živě diskutuje o tom, že chce ministryně spravedlnosti Helena Válková dostat státní žalobce pod větší kontrolu a údajně se netají ani tím, že chce získat možnost zasahovat do živých případů. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová prý podobné zkazky také zaslechla, ovšem žádný ucelený návrh ministerstva spravedlnosti ještě neviděla. Známé jsou údajně pouze teze, jež nikdo nepřevedl do paragrafovaného znění, takže státní žalobci pořádně neví, čemu by měli oponovat.

„Na jednání Ústavně právního výboru jsem řekla, že je to pro mě nekoncepční, nesystémové, nevyvážené. Rozhodně to nemůže přispět k posílení pozice státních zástupců, ale ani k lepší kontrole, jak si představuje ministryně spravedlnosti. Hlavně nevím, jak si tu kontrolu představuje. Bude kontrolovat živé věci? Bude kontrolovat rozhodnutí státních zástupců?“ netajila se Bradáčová v rozhovoru pro Týdeník Echo svým „znechucením“ nad postupem Ministerstva spravedlnosti.

Návrh, který vypracovala Bradáčová společně s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, byl již prý definitivně smeten ze stolu. Vrchní žalobkyně by byla ochotná zkusit ho protlačit příště, z návrhu ministryně Válkové se jí ovšem ježí vlasy hrůzou a říká mu razantní ne!

Aby nám nezbyl obal bez obsahu

Když se totiž o nějakém zákoně diskutuje příliš dlouho, tak se údajně může stát, že se dostane do slepé uličky. Do vychýlení úplně na druhou stranu, aniž by se už kdokoliv orientoval v situaci. Sdružení Rekonstrukce státu, které na přijetí zákona tlačí, tak Bradáčová vzkazuje, aby si jeho zástupci dali pozor na to, co ministerstvo spravedlnosti vlastně plánuje zavést. „Aby to nebylo jen o obalu, z něhož se vytratil důležitý obsah,“ upřesnila Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…