Vandas nebude prezidentem. Vzdal boj o Hrad a zvažuje ústavní stížnost

01.11.2012 11:56

Tomáš Vandas rozšiřuje řady osob, kteří vzdávají boj o post prezidenta ještě před samotným prvním kolem volby. Již dříve kandidaturu vzdala např. advokátka Klára Samková, která si v souvislosti s přímou volbou postěžovala na možnou šikanu. A Vandas se vyjadřuje podobně. Upozorňuje na nerovnost podmínek volby a zvažuje ústavní stížnost.

Vandas nebude prezidentem. Vzdal boj o Hrad a zvažuje ústavní stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas na mítinku strany

Šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas oznámil, že vzdává kandidaturu na prezidenta po té, co nasbíral přes 39 tisíc podpisů spoluobčanů. Předseda strany, která je nástupkyní své radikální předchůdkyně DS, jež byla rozpuštěna z rozhodnutí soudu, podle informací České televize navíc zvažuje podání ústavní stížnosti. Nelíbí se mu totiž nerovné postavení parlamentních a mimoparlamentních stran v přímé volbě hlavy státu.

Výsměch od koalice

„Sehnat 50 tisíc podpisů za zhruba měsíc a půl, je tak diskriminační vůči všem kandidátům, kteří nemají podporu poslanců a senátorů, že tady jde ze strany vládní koalice o jednoznačný výsměch vůči všem neparlamentním kandidátům," prohlašuje Vandas.

Klade si v této souvislosti otázku, proč nestačí pro kandidaturu toliko politická podpora zastupitelů v obcích či krajích. Jinými slovy, proč je povyšováno postavení senátorů či poslanců. Připomeňme, že k prezidentské kandidatuře stačí podpora deseti senátorů nebo dvaceti poslanců. O tuto možnou výhodu jsou tedy mimoparlamentní strany připraveny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…