Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.12.2023 9:46 | Zprávy

Ku*vy zlodějské, hnus. Taková slova létají kolem nákupu vánočních stromků. I tento artikl, který je vnímán jako symbol vánoční pohody, totiž Čech, který dojede do Polska, najde znatelně levnější. Nejčastější vánoční stromek, tedy jedle, vozí Češi z Polska v rozmezí 225 Kč až 640 Kč. A jak ParlamentníListy.cz ověřily, i v tomto případě jsou stížnosti našich občanů na vyšší tuzemskou cenu opodstatněné.

Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vánoční stromky, ilustrační foto

Zdá se, že každoroční sezóna nákupu vánočních stromků je tady a ti, kteří dávají před umělohmotnými stromky přednost těm přírodním, se opět musejí připravit na to, že symbol vánoční pohody nevyjde levně.

Jako snad u každého sortimentu, mají ale i v tomto případě výhodu ti, kteří bydlí v blízkosti hranic s našimi severními sousedy. Vypadá to totiž, že v Polsku mají i vánoční stromky podstatně levnější, než v České republice.

Určité vodítko může v tomto směru přinést třeba facebooková skupina POLSKO – nákupy, tipy a doporučení, v rámci které její členové tuto problematiku řešili a o své zkušenosti se podělili s ostatními.

„Prosím, ví někdo, jaké jsou ceny živých vánočních stromků v Polsku v porovnání u nás,“ zeptal se na úvod jeden ze zmíněné skupiny.

„My koupily teď v pátek v Prudniku kavkazskou jedli 190 cm za 39,99 zl.,“ zněla hned první odpověď, která naznačila, v jakém tónu se diskuse povede i nadále, neboť přepočteno na české koruny tato informace znamená, že za téměř dvoumetrový stromek zřejmě nejpopulárnější vánoční „odrůdy“, byla zaplacena částka zhruba 225 Kč.

Že jde o částku skutečně neporovnatelně nižší, než na jakou jsou zvyklí čeští spotřebitelé, vyjevil hned další diskutér, který se při porovnání polských a našich cen známých jedliček neovládl:

„To si děláte p*del? A tady v ČR 1200 Kč???“

Za pravdu mu dal i jiný člen zmíněné skupiny, který svůj názor sdělil také bez zkrupulí:

„Přesně ku*vy zlodějské… v Polsku 300 tady 1000, hnus.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…