Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska

06.12.2023 9:46

Ku*vy zlodějské, hnus. Taková slova létají kolem nákupu vánočních stromků. I tento artikl, který je vnímán jako symbol vánoční pohody, totiž Čech, který dojede do Polska, najde znatelně levnější. Nejčastější vánoční stromek, tedy jedle, vozí Češi z Polska v rozmezí 225 Kč až 640 Kč. A jak ParlamentníListy.cz ověřily, i v tomto případě jsou stížnosti našich občanů na vyšší tuzemskou cenu opodstatněné.

Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vánoční stromky, ilustrační foto

Zdá se, že každoroční sezóna nákupu vánočních stromků je tady a ti, kteří dávají před umělohmotnými stromky přednost těm přírodním, se opět musejí připravit na to, že symbol vánoční pohody nevyjde levně.

Jako snad u každého sortimentu, mají ale i v tomto případě výhodu ti, kteří bydlí v blízkosti hranic s našimi severními sousedy. Vypadá to totiž, že v Polsku mají i vánoční stromky podstatně levnější, než v České republice.

Určité vodítko může v tomto směru přinést třeba facebooková skupina POLSKO – nákupy, tipy a doporučení, v rámci které její členové tuto problematiku řešili a o své zkušenosti se podělili s ostatními.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

„Prosím, ví někdo, jaké jsou ceny živých vánočních stromků v Polsku v porovnání u nás,“ zeptal se na úvod jeden ze zmíněné skupiny.

„My koupily teď v pátek v Prudniku kavkazskou jedli 190 cm za 39,99 zl.,“ zněla hned první odpověď, která naznačila, v jakém tónu se diskuse povede i nadále, neboť přepočteno na české koruny tato informace znamená, že za téměř dvoumetrový stromek zřejmě nejpopulárnější vánoční „odrůdy“, byla zaplacena částka zhruba 225 Kč.

Že jde o částku skutečně neporovnatelně nižší, než na jakou jsou zvyklí čeští spotřebitelé, vyjevil hned další diskutér, který se při porovnání polských a našich cen známých jedliček neovládl:

„To si děláte p*del? A tady v ČR 1200 Kč???“

Za pravdu mu dal i jiný člen zmíněné skupiny, který svůj názor sdělil také bez zkrupulí:

„Přesně ku*vy zlodějské… v Polsku 300 tady 1000, hnus.“

Možný rozdíl v cenách mezi českou kavkazskou jedlí a její polskou obdobou mu s nadsázkou vzápětí vysvětlila diskutérka, která vidí dvě jeho možné příčiny – zeměpisnou, nebo obchodní:

„Z Polska asi bude blíž na Kavkaz, nebo tolik nerejžujou.“

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

„Já dávala za 170 cm kavkazská jedle v Glucholazech 60 zl., 400 Kč,“ potvrdila výše zmíněné další diskutující členka skupiny, která ale nakoupila poněkud dráž, než je zmíněno. Nicméně stále v porovnání s Českou republikou velmi výhodně.

To samé platí o dalším přispěvateli, resp. majiteli poměrně vysokého exempláře, který také nakoupil severně od našich hranic.

„My máme kavkazskou jedli 240 cm za 640 Kč v Castorama Zgorzelec.“

Pro porovnání českých a polských cen jsme zvolili internetový obchod www.stromkyonline.cz, kde si lze bez problémů nakonfigurovat stromek přesně podle představ kupujícího.

Zvolili jsme tedy druh a výšku stromků přesně podle toho, co bylo zmíněno ve výše uvedené facebookové diskusi.

Vězte tedy, že 190 cm vysokou kavkazskou jedli, která byla podle sdělení diskutérů v Polsku nakoupena za 225 korun, na zmíněném webu seženete za 1149 Kč, což je zhruba cena, nad kterou se v reakci na cenu polskou pohoršoval jeden z těch, kteří použili ve výše uvedené diskusi ostřejší výrazy. Zároveň je i 5x vyšší, než ta uvedená, polská.

Jedličku o výšce 170 cm pořídíte na stejném webu za 999 Kč, což je dva a půl násobek ceny uvedené v citované facebookové skupině a stejný stromek, jen o výšce 240 cm lze tamtéž nakoupit za 1499 Kč, tedy také zhruba za dva a půl násobek polské ceny.

Na druhou stranu v řetězci Bauhaus nabízejí ke koupi stromky o výšce do 2 metrů ve variantě Exkluziv za 975 korun a o výšce do 2,5 metru za 1450 korun (v o něco horší kvalitě pak za 945 korun).

Dodejme, že pokud vám cenovky u českých stromků připadají vysoké, doporučujeme podívat se na nabídku vánočního stromku DELUXE jedle Bernard, který se ale hodí spíše do větších obýváků, neboť měří 6 metrů. Zmíněný symbol Vánoc totiž původně stál zhruba 275 tisíc a i po zlevnění zůstala jeho cena poměrně vysoká, neboť atakuje 200 tisíc korun. A neušetříte ani na ozdobách, stromek se totiž prodává jen tak, bez nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…