Varování BIS: Nejvíc u nás řádí Rusko a Čína. Šéfka TOP 09 bouchla do stolu

10.11.2020 16:12

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2019 se mimo jiné obšírně věnuje nebezpečím spojeným se zpravodajskou činností Ruska a Číny na našem území. „BIS věnuje pozornost skutečně všem zpravodajským službám, které působí na území České republiky. Také proto můžeme jednoznačně konstatovat, že ruské a čínské zpravodajské služby jsou u nás nejaktivnější,“ stojí ve zprávě. Na zprávu již stihla reagovat šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která varuje zejména před zájmy v jaderné energetice a požaduje, aby „firmy Rosatom a China General Nuclear Power byly vyškrtnuty z tendru na dostavbu Dukovan“.

Varování BIS: Nejvíc u nás řádí Rusko a Čína. Šéfka TOP 09 bouchla do stolu
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

Ředitel BIS Michal Koudelka si je podle svých slov vědom, že pro média je z celé dvacetistránkové zprávy nejatraktivnější kapitola o aktivitách cizích zpravodajských služeb. „Zde musím jasně říci, že BIS věnuje pozornost skutečně všem zpravodajským službám, které působí na území České republiky. Také proto můžeme jednoznačně konstatovat, že ruské a čínské zpravodajské služby jsou u nás nejaktivnější. Jsou tu ovšem i další zpravodajské služby, například z Íránu či Severní Koreje, jejichž činností se zabýváme,“ upozorňuje Koudelka, že se sledují aktivity všech států.

Ruské a čínské aktivity ale podle zprávy tak drtivě převažují, že jsou jim věnovány speciální kapitoly. „V souladu se stanovenými prioritami, mírou ohrožení zájmů České republiky a vlastními kapacitami a možnostmi BIS byly v roce 2019 prioritními cíli zpravodajského rozpracování aktivity ruské a čínské státní moci ohrožující bezpečnost a další klíčové zájmy státu,“ stojí ve zprávě.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí
BIS upozorňuje, že v roce 2019 byli na území Česka přítomni a vyvíjeli zpravodajskou činnost příslušníci a spolupracovníci všech ruských zpravodajských služeb. „Šlo jak o civilní rozvědku SVR, vojenskou rozvědku GRU, vnitřní bezpečnostní služby FSB, tak i Federální službu ochrany,“ vypočítává se ve zprávě BIS.

„Aktivity ruských zpravodajských důstojníků pracujících pod diplomatickým krytím v rámci ruské diplomatické mise se v ČR přirozeně zaměřovaly především na prosazování ruských zahraničněpolitických zájmů, na zajišťování pozitivního obrazu Ruska v ČR a na propagaci názorů a postojů Kremlu. Počty příslušníků ruských zpravodajských služeb s diplomatickým krytím zůstávají v ČR již několik let relativně stabilní,“ hodnotí zpráva.

Ruské snahy se ale podle BIS za poslední dobu vyvinuly a zcela změnily svoji koncepci. „V předchozích letech BIS dlouhodobě registrovala zájem ruského ministerstva zahraničních věcí a důstojníků ruské civilní rozvědky SVR o ovládnutí dění v ruskojazyčné komunitě v Česku, a to zejména skrze podporu prokremelské části diaspory. V roce 2019 ruská státní moc na tomto poli utlumila činnost,“ všímá si BIS.

„Přechod od státem kontrolovaných či řízených aktivit k živelné nátlakové činnosti zapadá do vzorců ruských nekonvenčních praktik: představitel ruské státní moci dá najevo, co si přeje, a proxy aktéři mimo strukturu ruské státní moci následně z vlastní iniciativy vykonají aktivity v souladu s předpokládanou vůlí či přáním ruské státní moci,“ píše se ve zprávě s tím, že státní moc zůstává v pozadí a různými propagandistickými cestami inspiruje aktéry. „To je rizikové, zvláště pokud by se počet takových iniciativních aktérů jak z řad ruskojazyčné komunity tak z řad českých občanů v budoucnosti zvyšoval,“ varuje BIS.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí
Čínská zpravodajská činnost je naproti tomu podle BIS stále zcela v gesci státní moci. „Na území ČR byli v roce 2019 aktivní zejména příslušníci civilní rozvědky Ministerstva státní bezpečnosti (MSS) a vojenské rozvědky (MID),“ vypočítává se ve zprávě.

„Čínské zpravodajské služby při své činnosti využívaly tradiční krytí jako diplomaté, novináři nebo akademici, ale i moderní metody zpravodajské práce, například sociální sítě. Zajímaly se o rozličné obory a využívaly otevřenosti českého prostředí k nabídce čínských investic. Jejich zájem cílil na široké spektrum oborů, ať se jednalo o technologická témata, vojenství, bezpečnost, infrastrukturní projekty, zdravotnictví, ekonomiku, životní prostředí nebo témata mezinárodní i domácí politiky,“ píše se ve zprávě.

Čínské aktivity podle BIS směřovaly k ovlivnění veřejného mínění v České republice ve snaze budovat pozitivní obraz Čínské lidové republiky a šířit čínskou propagandu. K tomu měla sloužit primárně pročínská média, která šířila takto vystavený obraz Číny. „Šíření pozitivních článků o ČLR mělo za cíl nejen budovat čínským aktivitám nakloněné prostředí a otevírat dveře pro čínskou expanzi, současně ale mělo působit i na čínské čtenáře, jelikož texty bývaly otiskovány v čínských periodikách a prezentovány jako názor českých zavedených médií, potažmo jako stanovisko celé ČR,“ sleduje BIS čínskou propagandu i na našem území.

Jako zásadní oblast, kde se Čína angažovala, vidí BIS akademickou oblast, kde docházelo k četným projektům, výměnám studentů a vědeckých pracovníků, vzájemné pomoci při vědeckém bádání nebo otevírání společných výzkumných center. „Dále čeští akademici dostávali četné pozvánky na školení, konference a setkání pořádaná v ČLR, která byla hrazena čínskou stranou,“ píše se ve zprávě.

Na těchto akcích pak má dojít k potenciálnímu zpravodajskému oslovení. „Pokud nedojde přímo ke zpravodajskému oslovení, může ČLR zahrnout účast na rozličných platformách spolupráce do svého propagandistického narativu, anebo alespoň využít závazky, které za čínské pohostinství vzniknou,“ upozorňuje BIS.

Čínští vědečtí pracovníci na našem území pak podle zprávy kromě své vědecké činnosti provádějí sběr informací v oblastech zájmu ZS ČLR. Jde o témata domácí i zahraniční politiky, obranných a silových sborů, technologií, průmyslu, infrastrukturních a energetických projektů. Takového vědce zpravodaje navíc podle BIS není lehké odhalit, protože „osoby s vazbou na ZS ČLR obvykle bývají zkušenými badateli zaštítěnými významnými institucemi“.

Další oblastí ruského a čínského vlivu je podle zprávy BIS kyberšpionáž, ve které v minulém roce proběhlo hned několika podezřelých aktivit. „V roce 2019 navázala BIS na dřívější šetření kompromitace neutajované sítě Ministerstva zahraničních věcí (MZV) kyberšpionážní kampaní, za níž stála skupina pracující ve prospěch cizí moci, s vysokou pravděpodobností Ruské federace,“ píše se ve zprávě.

„Kybernetické útoky státních aktérů se nevyhnuly ani zastupitelským úřadům ČR v zahraničí. V roce 2019 byly odhaleny dva případy jejich kompromitace. Kromě výše uvedeného se ve druhé polovině roku BIS podílela také na prověřování napadení ICT infrastruktury jedné z českých diplomatických misí při mezinárodní organizaci. Nejméně jedno zařízení bylo na konci roku 2018 kompromitováno v rámci intenzivní celosvětové vlny útoků kyberšpionážní kampaně cizího státního aktéra, s vysokou pravděpodobností opět Ruské federace,“ vypočítává další příklad ruské špionáže.

A přidává ještě jeden, kdy měla naopak čínská špionáž mířit na českou antivirovou firmu Avast. „V září 2019 získala BIS informaci o průniku pravděpodobně čínské kyberšpionážní skupiny do infrastruktury antivirové společnosti Avast. Na základě podnětu BIS začala firma extenzivně auditovat celou svou vnitřní síť a odhalila závažnou kompromitaci. Spolupráce s BIS umožnila společnosti Avast přijmout rozsáhlá bezpečnostní opatření a v konečném důsledku přispěla k ochraně dat uživatelů,“ píše zpráva BIS.

A právě na nebezpečí ze strany Ruska a Číny reagovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Bezpečnostní informační služba ráno vydala veřejnou část své výroční zprávy za loňský rok a jako vždy věnovala celé dvě kapitoly nejvážnějším hrozbám ze strany cizích státních mocí – Rusku a Číně,“ píše na Facebooku.

Podle Pekarové je potřeba soustředit se na možné ovlivnění v rámci jaderné energetiky. „Nesmíme nikdy dovolit, abychom totalitním velmocem svěřili tak citlivou, a tím pádem i nebezpečnou věc, jako je dostavba naší jaderné elektrárny. Budeme proto i nadále prosazovat, aby firmy Rosatom a China General Nuclear Power byly vyškrtnuty z tendru na dostavbu Dukovan,“ apeluje Pekarová s tím, že jde o bezpečnost země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…