Varování: Rusko se ekonomicky drží. Sankce? Čína, Indie a jiní...

16.11.2023 9:44

Evropská unie připravuje už dvanáctý balíček proruských sankcí. Jeho součástí může být i krok, který ovlivní schopnost Ruska vést válku. Jenže podle agentury Bloomberg se zdá, že ruská ekonomika sankcím odolává. A nejen to. „Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání,“ napsal Kovanda. To potvrzují i data, na která se odvolává server The Moscow Times. Navzdory inflaci, která v Rusku dosahuje 15 procent.

Varování: Rusko se ekonomicky drží. Sankce? Čína, Indie a jiní...
Foto: repro, tan
Popisek: Nejvyšší bankovka ruského rublu, na níž je znázorněn Most přes řeku Amur a Pomník Nikolaje Muravjova-Amurského

V Bruselu připravili dvanáctý balík sankcí proti Rusku, který má dál omezovat schopnost nejrozlehlejší země světa pokračovat v agresi proti Ukrajině.

„Zdá se, že Evropská unie (EU) je připravena zakázat vývoz přesných obráběcích strojů a klíčových součástí vybavení pro výrobu zbraní do Ruska. Pokud bude zákaz uzákoněn a účinně vymáhán, mohl by zasadit významnou ránu ruské obranné průmyslové základně (DIB) vzhledem k významu přesných obráběcích strojů v průmyslové výrobě. Agentura Bloomberg 15. listopadu informovala, že 12. sankční balíček EU navrhuje zákaz vývozu přesných obráběcích strojů a součástí strojů, které Rusko používá k výrobě zbraní a střeliva, jako jsou svářečky, lithiové baterie, termostaty, motory a motory pro drony. Bloomberg oznámil, že Rusko dováží přesné obráběcí stroje z Evropy, aby udrželo svou výrobu munice,“ uvedl s odvoláním na agenturu washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Jenže se zdá, že ruská ekonomika sankcím odolává. A nejen to. Dokonce roste tolik, že to většinu expertů zaskočilo. V tomto smyslu se na sociální síti X vyjádřil ekonom Lukáš Kovanda. „Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání,“ napsal v úvodu svého komentáře s odvoláním na agenturu Bloomberg.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

„Klíčová odvětví ruské ekonomiky se přizpůsobují a v některých případech se zcela odrážejí od bezprecedentních mezinárodních sankcí uvalených kvůli válce na Ukrajině. Ruský hospodářský růst a prudká spotřebitelská poptávka, podpořená rozsáhlými vládními výdaji, umožnily tak různorodým podnikům, jako jsou banky, výrobci automobilů a letecké společnosti, najít způsoby, jak se s tím vyrovnat, a v některých případech i prosperovat, a to navzdory americkým a evropským omezením,“ napsala agentura.

Agentura Bloomberg také přišla s upozorněním, že Rusko sice ztratilo přístup k některým high-tech technologiím, ale sankcím dokázalo čelit tím, že se přeorientovalo na obchodování s Čínou a obecněji s Asií.

Server The Moscow Times napsal, že ruská ekonomika rostla už druhé čtvrtletí po sobě, a to navzdory západním sankcím a přetrvávající vysoké inflaci.

„Ekonomika podle federálního statistického úřadu ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,5 % po poklesu ve stejném období loňského roku. Úředníci předpověděli oživení ekonomiky v roce 2023, přičemž centrální banka očekává růst mezi 2,2 % a 2,7 % za celý rok. Ministr hospodářství Maxim Rešetnikov minulý týden uvedl, že meziroční růst by měl dosáhnout 3 %,“ uvedl The Moscow Times.

„Moskva od té doby přesměrovala velkou část svého životně důležitého vývozu ropy a plynu do Číny a Indie a zavedla měnové kontroly, aby podpořila rubl, který zůstává nestálý a obchoduje se kolem 90 rublů za dolar. Prezident Vladimir Putin ocenil ekonomickou výkonnost Ruska tváří v tvář západním sankcím. Nezávislí analytici však tvrdí, že obrovský nárůst vojenských výdajů, i když podporuje ekonomiku, povede k dalším problémům. Inflace vzrostla a nezaměstnanost je na rekordních minimech, což vede k nedostatku pracovních sil a neustálému tlaku na růst cen. Centrální banka zvýšila úrokové sazby na 15 % ve snaze zkrotit inflaci,“ pokračoval v popisu situace server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je tak dál, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 16.11.2023 10:32:37
Není lepší způsob jak donutit Rusko spolehnout se ve všem na sebe a výrobcům sankcí ukázat jací jsou žabaři.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…