Varování z HN: Zeman je stále nebezpečný. Nejspíš by vyhrál volby i dnes

27.01.2014 10:41

Rok Miloše Zemana lze podle komentátora Hospodářských novin Petra Fischera brát jako varování do budoucna. Snadno se prosazuje na veřejnosti, nechybí mu sebevědomí, chová se jako zastánce obyčejných lidí, na jejichž hlasy se při obhajobě svých kroků odvolává. Ačkoli od svého zvolení podstatně ztratil na popularitě, nemá mezi českými politiky konkurenci.

Varování z HN: Zeman je stále nebezpečný. Nejspíš by vyhrál volby i dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Komentátor Hospodářských novin Petr Fischer ve svém příspěvku shrnuje rok Miloše Zemana ve funkci českého prezidenta. Ačkoli ztratil na oblibě a odvrací se od něj i někteří z jeho původních voličů, pokud by byly prezidentské volby dnes, opět by prý navzdory kritice občanů pravděpodobně zvítězil.

Důvodů je hned několik. Mezi českými politiky totiž Zeman momentálně nemá konkurenci. Jak podotýká Fischer, je to docela tristní vizitka české politické scény. Současná hlava státu se navíc snadno prosazuje na veřejnosti, vyzařuje sebevědomí a z něj plynoucí autoritu. Také se prý dál chová jako zastánce „obyčejných lidí", kteří ho považují za jednoho z nich. A zde také autor komentáře hledá příležitosti pro prezidentovo počínání.

Miloš Zeman se předvádí pro lid, odtud čerpá i svou legitimitu

„Miloš Zeman je opravdovým lidovým prezidentem, otisk podstaty prezidentského plebiscitu a všelidového hlasování vůbec: Vyšel z lidu a předvádí se pro lid, proto ho žádné pochybnosti o legitimitě jeho činů a ohýbání Ústavy nemohou ohrozit," píše Fischer.

Problém je prý ale v tom, že Zeman svoje přesvědčení a vědomí ztotožňuje s institucí prezidenta, kterou opírá o mohutnou, demokraticky zvolenou většinu. Prezident ale podle Fischera není vlastnost osobnosti, nýbrž maska. Rok Miloše Zemana lze prý tedy do budoucna brát jako varování. „Pokud totiž Zeman s rolí prezidenta tak lehce splynul už během jednoho roku a stal se tak fakticky lidem, bude tato srostlina stále pevnější a od společnosti odpoutanější. A to je největší nebezpečí lidového prezidenta," uzavírá Petr Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…