Varovná slova Šichtařové s Pikorou: Krize s velkým K je na spadnutí. Bude to brzy

14.04.2015 20:00

Stali jsme se obětí fikce. Kapitalismus zřejmě narazil na své mantinely. Pyramida, jejíž jsme součástí, se přitom hroutí. To jsou slova, která opakovaně ve svých knihách v posledních několika letech zdůrazňují dva ekonomové z Next Finance – Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora. Udělali jsme si malý průřez jejich výroků z jejich tří knih. A zjistili jsme, že jejich odhad vývoje se zdá být nepříjemně přesný…

Varovná slova Šichtařové s Pikorou: Krize s velkým K je na spadnutí. Bude to brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

Celé to prý vlastně není nic jiného, než pyramidová hra. Dokud existuje důvěra, funguje to. „Ale pyramidová hra může fungovat jen tak dlouho, dokud bude dost troubů, kteří jsou schopni a ochotni se do té hry dál zapojovat. Tedy rozumějme – jsou schopni a ochotni si dál půjčovat za tím účelem, aby sami půjčovali. Těžko říct, jak dlouho to může fungovat, než se to rozsype. Tedy než spekulanti a investoři prohlédnou, že splacení celého toho navzájem propleteného dluhu, u kterého nejde ani určit, kdo komu vlastně dluží, je jen fikce. Pak se finanční trhy buď pozvolně nebo rychle zhroutí. Jisté je to, že jsme každým dnem tomu bodu blíž,“ uvedla Markéta Šichtařová v roce 2012 v knize Nahá pravda. Není náhodou, že má podtitulek: Aneb co nám neřekli o našich penězích a budoucnosti. Za tu dobu se totiž ukazuje, jak reálné prognózy obou ekonomů mohou být.

Šichtařová: Nejsem Nostradamus a nepředpovídám něco, co může nastat za sto let, ale blízkou budoucnost

Jak Šichtařová dodala, neměla svým výhledem a předpovědí zhroucení pyramidy na mysli konec světa (jak bylo v roce 2012 populární), nehraje si na Nostradama a neprorokuje nic vzdáleného, co možná přijde za sto let. „Mluvím o měsících a velmi blízkých letech,“ podotkla Šichtařová.

Podobně Michael Morris ve svém světovém bestselleru s názvem Co nesmíte vědět, shrnuje Šichtařová s Pikorou základní fakta. A vyšlo jim z nich to, že nezodpovědné a nekompetentní jednání bankéřů a politiků vytváří ve světě časovanou bombu, která může kdykoli vybuchnout. Dopady a popis toho, ja to může vypadat, pak rozebrali zatím v jejich poslední knize Lumpové a beránci. (Předchozí dvě knihy této dvojice autorů se jmenovaly Nahá pravda a Všechno je jinak).

V ní populární formou demaskují svět bankéřů a dávají nahlédnout, co by přinesl krach evropských bank. Varující je, že nejde o žádné sci-fi, ale o knihu silně inspirovanou realitou známou z médií: třeba kyperskou krizí nebo politikou Evropské centrální banky.

„Zdají-li se vám některé události šílené, vězte, že každá z nich je více či méně inspirována skutečností. Některé se staly, jiné se staly podobně. A skutečnost byla někdy ještě barvitější,“ ujišťují na obálce knihy manželé Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora. Při pohledu na to, co se děje, musí i největší škarohlíd uznat, že jejich odhady vývoje budoucnosti jsou pravdivé.

"Jisté sladkobolné uspokojení nad tím, že jsme se nemýlili, bychom cítit mohli, to ano. Ale bohužel nás to opravdu netěší," přiznala ParlamentnímListům.cz Markéta Šichtařová. Jak doplnila, domnívá se, že se však zatím stále daří oddalování toho závěrečného krizového finále, a tak zřejmě ani v nejbližším roce krizi s velkým K čekat asi nemusíme. "Narůstá však stále víc nerovnováha, a ta se v ekonomice vždy projeví," vysvětlila. 

Oddálením krize předluženosti jsme si nepomohli. Přijde a přinese bankroty

Každopádně, i v předchozích textech svých knih měli tito dva manželé-ekonomové jasno. Podle nich krize brzy přijde, i když měla přijít již v roce 2008, když svět byl předlužen, a které jsme se v celé současné euroatlantické civilizaci stále bránili. Tím jsme však prý dopustili spustit krizi novou.

„Až se ta pyramida sesype, bude doprovázena řadou bankrotů," doplňuje Šichtařovou Vladimír Pikora. Bude to jako domino. Očistná krize pak státy, banky i lidi rozdělí na dvě skupiny: Na ty, co měli větší majetek než dluhy a na ty, co měli dluhy větší než celý svůj majetek. Ti, kteří budou mít dluhy větší než majetek, se brzy dostanou do druhotné platební neschopnosti – a je jedno, zda to budou lidé, banky, firmy nebo státy. Bankrotovat budou všichni – včetně slavných nadnárodních institucí,“ popsal Pikora, co možná nastane.

Je z toho zřejmé, že ti, kdo mají majetek větší než dluhy, se sice také dostanou do druhotné platební neschopnosti, ale i když o část svého majetku přijdou, nějaký jim stále ještě zůstane. Pak se teprve ukáže, kdo je bohatý a kdo si na to za pomoci dluhů jen hraje nebo hrál.

Je to nevyhnutelné. Přijde to

„Očistný proces je nevyhnutelný. Ale neznamená to, že se jednoho dne musíme probudit a zjistit, že je svět v rozvratu. Krize může být prudká a hluboká. Horší variantou, která může nastat, je to, že bude vleklá a o něco mělčí. To by mělo vyšší psychické a sociální náklady. Obojí to ale nakonec může vést k tomu, co mělo již dávno – tedy k bankrotu těch, kteří svůj osud jen oddalují,“ domnívá se Pikora.

A jak dodává, Evropa se zatím vydala cestou vleklé agonie a snaží se zachraňovat nezachranitelné. Jak? Třeba tím, že odmítá odpojit evropskou ekonomiku od přístrojů v podobě záchranných fondů EFSF, ESM, bankovní unie, fiskální unie a dalších.

Pozor však: Úředník míní, ale ulice může změnit!

„Občas ale státní úředník míní a ulice mění… Proto se může stát, že volby v jednotlivých zemích mohou přinést tak prudký politický obrat, že vše bude jinak…“ naznačuje jisté varování ekonom.

V každém případě, variant toho, jak to vše dopadne, je podle Pikory v různých obměnách víc. Všechny ale k bankrotům vedou, byť třeba umně maskovaným. „Ve všech scénářích, které mohou nastat, také dojde k hluboké změně evropského modelu kapitalismu. Pro většinu lidí bude změna nenápadná a pozvolná, ale pro fungování Evropy se ukáže zřejmě jako zásadní. Nejspíš se v ní změní totiž role, jakou v evropské ekonomice hrají banky,“ říká Pikora.

Ostatně role bank v celosvětovém dění, je zmiňována stále častěji, a to nejen konspiračními teoretiky. V každém případě je bankám přisuzováno to, že se v nich pohybuje i řada jakýchsi finančních akrobatů. Ti však podle všeho prý švindlují. Přesto je jim to tolerováno, jak upozorňuje i Michael Morris.

„Proč politika, média a politikům blízcí ekonomové, kteří neustále v těchto médiích vystupují, takto lžou? Dle mého názoru řada prostých vojáků v oblasti politiky, ekonomie a mediální scény nic netuší a ani neví, o čem mluví. Jsou zahlcení plněním úkolů v krátkých lhůtách, takže si jen odkroutí své povinnosti a bezmyšlenkovitě reprodukují to, co jim předestřel někdo jiný. Ti, co ta čísla však přihrávají a vyžadují, aby byla šířena mezi lidmi, vědí přesně, proč to dělají,“ napsal Michael Morris.

Zájem je, aby společnost nevěděla, co se děje...

Podle něj totiž existují skupiny osob, které si nepřejí, aby lidé zjistili, co se s jejich penězi ve skutečnosti děje a ani to, jaké to může mít následky (což popisuje Markéta Šichtařová s Vladimírem Pikorou poměrně zřetelně).

„Kdyby se široká masa obyvatelstva dozvěděla, co se děje, vybíjela by si velmi pravděpodobně svoji zlost na těch, co tuhle šlamastyku způsobili. Vždyť už i výrobce automobilů Henry Ford si toho byl před řadou let vědomý, když řekl: ‚Je jen dobře, že lidé nerozumí měnovému systému, poněvadž kdyby ano, měli bychom tu revoluci už zítra ráno‘,“ připomněl Morris. Fakt, který naznačuje, je však stejný s tím, před čím ve svých knihách varují i Šichtařová s Pikorou – totiž že odhalení příčin všeho může spustit i v Evropě řadu protestů i revolucí.

Urychlí spád věcí současná nestabilní politická situace v Evropě?

Závěrem se samozřejmě nabízí ještě otázka, zda vše nebude zrychleno v důsledku toho, co se aktuálně v Evropě děje - krize na Ukrajině, hrozba Islámského státu, sankce proti Rusku...

"Ukázalo se, že sankce proti Rusku nemají takový vliv na vývoj evropské ekonomiky, jak se původně na jaře loňského roku zdálo. Podstatně silněji ji ovlivňuje třeba nízká cena ropy. Sankce tak ovlivnily spíš psychiku lidí. Co je však třeba vnímat jako varovný signál, je to, že opět vybublává na povrch řecký problém, zarážející je též politika ECB, která tlačí do oběhu stále více peněz - to je extrémní riziko. Oddalování všech problémů, které se zatím daří, možná ještě tento rok finální nepříjemnou verzi krize řešit nebudeme, přesto se tomu nevyhneme - a to velmi brzy. Znovu musím zopakovat to, že to je doslova na spadnutí," shrnula na závěr Šichtařová pro ParlamentníListy.cz ohlédnutí za texty knih, které s Vladimírem Pikorou napsali.

Lumpové a beránci získali prestižní cenu. Snad to konečně odpovědné probudí, přeje si Šichtařová

A jako tečku dodejme, že v úterý večer získala zmiňovaná kniha Lumpové a beránci (Šichtařová & Pikora) Cenu čtenářů v nejprestižnější české literární soutěži Magnesia Litera.

„Vážíme si jí tím víc, že jsou to právě jen hlasy širokého čtenářského publika, které ukazují skutečný úspěch knihy u veřejnosti. Nyní tedy můžeme doufat, že názory a varování z knihy na to, kam se svět řítí, se tímto v očích zodpovědných posunou z kategorie ‚úlet‘ do kategorie ‚mainstream, který je třeba vzít vážně‘. Kniha totiž obsahuje řadu varování pro nezodpovědné politiky, ekonomy, nebo bankéře nejen z naší země, ale na evropské úrovni, ať již jde o neustálé zadlužování, tisk peněz, nebo jednoduše zneužívání moci. Mnohá varování se již od okamžiku vydání knihy naplnila, naštěstí ta nejzávažnější dosud ne. Tolik ale nechybí a Evropa může skončit tak, jak je v závěru knihy popsáno…,“ uvedla po předání cen Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…