Varovná slova na sjezdu lidovců: Skončíme jako ODS, pozor na rychlokvašky

23.05.2015 19:30

Lidovec Miroslav Rovenský vyzval na sjezdu křesťanských demokratů na politický souboj prvního místopředsedu strany a ministra zemědělství Mariana Jurečku. Proč to udělal, vysvětluje v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Má především strach, aby KDU-ČSL neskončila jako ODS. Už teď se prý na znovu vládní stranu napojují „rychlokvašky“, ale mnoho se s tím nedělá.

Varovná slova na sjezdu lidovců: Skončíme jako ODS, pozor na rychlokvašky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Středočeský lidovec Miroslav Rovenský prohrál s Marianem Jurečkou v souboji o post prvního místopředsedy. K situaci ve straně se vyjadřoval poměrně kriticky. Má totiž strach, aby lidovci nepohořeli stejně jako nedávno ODS, která doplatila na kmotry. Rovenský naznačuje, že by to u lidovců mohlo nabrat podobný směr.

Nemám nic proti novým lidem, ale...

„U ODS to bylo trochu něco jiného, tam byli kmotři, kteří stranu nějakým způsobem ovládali z pozadí. Mně jde spíše o případy, kdy někdo jeden měsíc vstoupí do partaje a druhý je z něj vysoký státní úředník. Třeba nejmenovaný náměstek na Ministerstvu kultury. Několikrát jsme se v odborné komisi dostali do nepříjemného postavení, že se najednou třeba za kulturu začal vyjadřovat někdo, kdo tomu moc nerozumí. Potom je otázka, na co máme odborné komise a zdatné lidi z praxe, když si pak řekneme, že zavoláme nějaké mladé lidi bez zkušeností,“ upozorňuje křesťanský demokrat.

Obratem dodává, že nemá nic proti příchodu nových lidí na politickou scénu, pokud jde o osobnosti typu Ivana Gabala, který je poslancem za lidovce, ale problém má právě s „rychlokvaškami“ mířícími na různé funkce.

KDU-ČSL se prý navíc nedostatečně vymezuje proti hnutí ANO Andreje Babiše. Lidovci už měli dost času ukázat, v čem jsou jako tradiční strana lepší než Babišovo hnutí, ale tento čas nebyl příliš dobře využit, což se může vymstít v krajských volbách příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…