Varovný hlas z USA: Ruce pryč od Asada. Dovedete si vůbec představit, kdo přijde po něm?

05.06.2015 19:58

Známý americký konzervativec Patrick J. Buchanan kritizuje americké spojence na Blízkém východě, kteří usilují o pád Asadova režimu. Varuje před tím, že Turecko, Saúdská Arábie a Izrael tak fakticky umetají cestu k moci Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám.

Varovný hlas z USA: Ruce pryč od Asada. Dovedete si vůbec představit, kdo přijde po něm?
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle Buchanana by si měl Západ položit otázku, kdo získá na Blízkém východě moc v případě, že padne režim syrského prezidenta Asada. „V současné době se pro něj vyvíjí situace nejhůře za čtyři roky, po které trvá zničující válka, při níž doposud zemřelo 220 000 civilistů, vojáků a povstalců. K tomu musíme přičíst miliony uprchlíků,“ píše Buchanan a připomíná, že minulý měsíc Islámský stát dobyl město Palmýra ležící ve střední Sýrii a kromě toho také irácké Ramádí. „Teroristická organizace an-Nusrá napojená na al-Káidu zase získala území severní Sýrie a blíží se pomalu k pobřeží. Polovina Sýrie tak již je v rukách ISIS, an-Nusrá a dalších povstaleckých a džihádistických skupin,“ varuje Buchanan.

„Situace je skutečně vážná, o čemž svědčí odchod některých ruských poradců ze země a také příchod 7 000 až 10 000 šíitských bojovníků, kteří by měli bránit hlavní město Damašek. Podle zástupce náčelníka izraelského štábu Yaira Golana již přestala syrská armáda fakticky existovat,“ uvádí Buchanan a konstatuje, že Asad čelí obrovské přesile. Stojí proti němu teroristické skupiny an-Nusrá, ISIS, ale také Turci, Saúdové a všechny státy Perského zálivu. Buchanan rovněž kritizuje postoj Turecka, které se proti Islámskému státu nesnaží nijak zasáhnout. „Turecko přitom disponuje armádou o síle půl milionu vojáků, má 3 000 tanků, 1 000 vojenských letadel a své síly má pouze 100 km od hlavní základy ISIS. Náš spojenec v NATO však zůstává stále nečinný,“ konstatuje Buchanan.

Celý text v angličtině máte ZDE

„Společně s Izraelem totiž Turecko vidí v Asadovi íránského spojence, a to je pro ně horší než Islámský stát a an-Nusrá. Izraelský velvyslanec Michael Oren předloni dokonce poznamenal, že radši podporují lumpy, kteří nejsou spojenci Íránu, než lumpy, jež Írán podporuje. Fajn, takže tím pádem Oren podporuje ty, kteří na svých rukách mají krev 3 000 Američanů,“ kritizuje Buchanan a pokládá si několik klíčových otázek spojených s konfliktem v Sýrii a Iráku. „Co se stane, až Asad padne? Kdo bude chránit zdejší křesťany a šíitskou menšinu? Kdo se postaví masakru, který přijde? A v neposlední řadě je třeba se ptát, kdo ovládne Damašek?“ píše Buchanan.

Buchanan dále cituje názor amerického generála Davida Petraeuse, podle kterého Spojené státy s Islámským státem zatím prohrávají a je třeba opět poslat do Iráku americké vojáky. „Ví vůbec generál, co říká? Měli bychom poslat naše nejlepší vojáky do Iráku, aby porazili ISIS, zatímco naši spojenci Turecko, Saúdové a Izrael si přejí porážku syrské armády, jež proti ISIS bojuje mnoho let. Naši údajní přátelé nemají problém s tím, aby naši nejodvážnější vojáci umírali v Iráku, zatímco oni se zatím budou snažit vyhodit ze sedla Asada v Sýrii, což by Islámskému státu jen nahrálo do karet. Pád jeho režimu umožní ISIS získat kontrolu nad celou Sýrií. To by našim údajným přátelům vůbec nevadilo, protože by tak přece prohráli Írán a šíitové, jejich nepřátelé. Je jim naprosto ukradené, že tím pádem zvítězí ISIS, al-Káida a další naši nepřátelé. Je na čase, aby nám přestaly ostatní státy vybírat nepřátele k boji. Našim údajným přátelům totiž záleží jen na nich samotných. Američané by měli začít dělat to samé,“ uzavírá Buchanan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…