Varvařovský a Kalousek si promluví o hazardu

08.02.2012 21:54

Vláda dala prostor ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému a ministru financí Miroslavu Kalouskovi, aby prodiskutovali sporné otázky kolem přístupu ministerstva financí k hazardu. Kabinet na měsíc přerušil projednávání bodu, v němž Varvařovský vytýká ministerstvu financí, že nerespektuje zákon, když nezačalo podnikatelům odebírat licence na provozování herních přístrojů, které vydalo v rozporu s vyhláškami měst a obcí. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas.

Varvařovský a Kalousek si promluví o hazardu
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

"Bod předložený veřejným ochráncem práv byl přerušen, aby vznikl prostor pro možnost osobního jednání pana doktora Varvařovského s panem ministrem financí Kalouskem," odpověděl na otázku ČTK Nečas. "Poté, co se sejdou, pevně věříme, že celá řada těch sporných a komplikovaných míst se vyřeší," dodal předseda vlády.

Varvařovský ve vyrozumění vládě píše o "dlouhodobé nezákonné rozhodovací praxi ministerstva" a ignorování jeho argumentů. Odmítl také názor ministerstva, že vše změnil nový zákon a na odebrání závadných licencí má resort další tři roky. Ministerstvo financí naopak podle něj musí starší případy hodnotit podle tehdy platných zákonů a vyhlášek.

Zákon až po rozhodnutí soudu

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba nový zákon schválili zákonodárci až po rozhodnutí Ústavního soudu, že obce mají právo regulovat i takzvané loterijní terminály. Jim licence vydává MF. "Přechodné období vyrovnává rozpor mezi ústavně vymezenými právy samosprávy a ústavně vymezenými právy v nabytá rozhodnutí, ochranu investic a podobně," uvedl mluvčí.

Věci veřejné dnes doporučily svým ministrům, aby na jednání vlády podpořili stanovisko ombudsmana. Nejmenší vládní strana zároveň připravuje ústavní stížnost kvůli údajně nezákonné praxi ministerstva financí, uvedl předseda VV Radek John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…