Vašemu prezidentovi vyčítají protiislámské postoje, ale… Čtěte! Zazněla skutečně zásadní slova o islámu v Evropě

08.01.2016 20:00

V posledním čísle Katolického týdeníku vyšel rozhovor s francouzským imámem Hocine Drouichem. Ten promluvil o tom, že chápe strach veřejnosti z příchozích muslimů a že islám potřebuje revizi. Některé jeho výklady se totiž naprosto neslučují se současnou dobou.

Vašemu prezidentovi vyčítají protiislámské postoje, ale… Čtěte! Zazněla skutečně zásadní slova o islámu v Evropě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Další imám vysvětluje ideje islámu

Hocine Drouiche je viceprezidentem Konference francouzských imámů a ředitelem národního Institutu proti nenávisti a terorismu. Jedná se o velmi angažovaného člověka, který propaguje mezináboženský a mezikulturní dialog. A podle něj islám potřebuje změnu, jelikož je v krizi.

„Jeho dnešní tvář je stále tvrdší, přísnější, nepříjemnější, ačkoli skutečný islám spočívá v lásce, bratrství, solidaritě, toleranci,“ tvrdí Drouiche a dodává, že existuje mnoho radikálů, kteří si „islám berou za rukojmí“ a činí z něj prostředek k dosažení sobeckých cílů. „Muslimskou komunitu to rozvrací – bojíme se nejen o naši víru, ale o naše děti a jejich budoucnost i o budoucnost Evropy.“

Muslimové do Evropy podle něj jdou, jelikož jim dává svobodu a „zaručuje jim lidská práva“, musí však respektovat skutečnost, že jsou zde hosty. Drouiche dodává, že v Evropě se šíří strach, který by mohl vést k její radikalizaci, podobně jako jsou radikální některé výklady islámu.

Je na evropských muslimech, aby změnili negativní vnímání i výklad islámu a chránili evropské hodnoty. „Zároveň islám musí zrevidovat své vidění světa a způsob, jakým se vřazuje do evropského prostoru.“

„Vím, že se u vás někdy mluví o xenofobii, antiislamismu, že se vašemu prezidentovi vyčítají protiislámské postoje. Ale já strachu Čechů, Evropanů z islámu dost dobře rozumím, když vidím tolik muslimů, jak na pohostinnost Evropy odpovídají agresivitou, rozpínavostí a snahou, aby všichni konvertovali,“ řekl Drouiche. Proto je také nutná revize islámu, jež by připravila muslimy na život v Evropě.

„Evropa není místo bez kultury či náboženství, není to pustina, jak si bohužel mnozí muslimové myslí. Vidí, že je tu svoboda vyznání, názoru a projevu. A myslí si, že tato svoboda znamená absenci autority, která by určila jednotnou kulturu,“ míní Drouiche a vysvětluje tak, proč zde někteří muslimové potřebují šířit islám. „My muslimové jsme do Evropy přišli až po vás, a tak nemáme právo se tu roztahovat a chtít všemu poroučet,“ dodal.

Celý rozhovor zde

Svoje slova vztahuje k situaci ve Francii, kde až loni v lednu bylo zavedeno, že imámové v mešitách musí mluvit francouzsky. „S ohledem na bezpečnost státu potřebují úřady a odpovědná místa vědět, o čem se v mešitách mluví. A u nás řada imámů mluvila jedině arabsky,“ řekl Drouiche a dodal, že největší katastrofa je dovážet imámy z ciziny, kteří pak učí „že Evropané jsou nevěřící a nepřátelé Boží“.

Drouiche uznal, že tyto myšlenky v Koránu opravdu jsou, jsou však podobně zaznamenané i v Bibli a je nutné je vždy chápat v kontextu doby, kdy obě knihy vznikaly. „V Koránu stojí: ‚potírejte nevěřící a zabíjejte nepřátele‘, protože Prorok žil v době války, takže je to historická výpověď pro tu dobu.“ Dnes je však doba jiná a říct lidem „v Koránu je napsáno všechno, jak to je, nepotřebujete používat rozum“ je špatně. Drouiche připomněl, že právě rozum je to, co nás dělí od zvířat, a nesmíme dovolit, aby nám jej někdo vzal. „A pak vás velmi snadno bude moci ovládnout, pověsit na vás bombu a udělat z vás bezduchý stroj, který se někde odpálí.“

Následně uvedl, že si velmi váží papeže Františka, který je podle něj „muž míru“ s ohromnou odvahou, a řekl, že muslimové i křesťané se mohou modlit spolu, jelikož se modlí ke stejnému Bohu. „Všichni jsme Boží děti. Smyslem obou našich náboženství je, aby se lidská srdce naplnila láskou a stala sluncem, které bude dávat světlo všem – nezávisle na tom, zda budou křesťany, muslimy, židy, nevěřícími,“ dodal Drouiche s tím že „jsme všichni vyšli z téhož pramene a stvořil nás týž Stvořitel“.

V závěru mluvil o tom, že se mu na křesťanských kázáních líbí, že jsou především o Bohu a lásce k druhým, zatímco kázání imámů jsou mnohdy spíše o zákazech a příkazech, o tom, co je špatné a co se nesmí, což je další důvod k revizi islámu. Přesto však radikální výklady má každé náboženství; a i když se budou jednotlivé státy a jejich bezpečnostní složky snažit sebevíc, vždy bude existovat nějaké, byť sebemenší riziko, že dojde k násilí. Někteří lidé jsou totiž natolik zfanatizovaní bez ohledu na náboženství, že s nimi mluvit zkrátka nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…