Vatikánské rádio: Muslimové uvěřili, že je povoleno nás zabíjet

07.11.2016 10:41

Jedno z největších světových náboženství, islám, je reformovatelné. V současnosti však reformy blokuje Saúdská Arábie. Uvádí to prof. Samir Khalil Samir SJ, jeden z nejvýznamnějších islamologů katolické církve. Informuje o tom webová stránka rádia Vatikán.

Vatikánské rádio: Muslimové uvěřili, že je povoleno nás zabíjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Samir připomíná, že ačkoli v muslimském světě nenajdeme protějšek papeže, v každé islámské zemi existují kompetentní duchovní představitelé. Stačilo by například, aby káhirská univerzita Al Azhar vydala příslušné směrnice a všichni egyptští imámové by je museli následovat.

Celý text je ZDE

Upozorňuje, že islám během svých dějin prošel reformami interpretace Koránu. V posledních padesáti letech se však muslimský svět ocitl pod silným vlivem Saúdské Arábie, která díky svým ohromným finančním rezervám vnucuje vlastní radikální interpretaci islámu v podobě tzv. wahhábismu.

Samir vzpomíná, že ještě v 60. letech v Káhiře nosilo hidžáb jen velmi málo žen. Dnes ho v některých čtvrtích musejí nosit dokonce i křesťanky.

Připomíná, že jediné dva laické státy muslimského světa, totiž Sýrie a Irák, byly zničeny pod záminkou války s diktaturou, jako by v jiných arabských zemích diktatury nebyly.

Vzhledem k situaci, v níž se islám v současné době nachází, považuje Samir za velmi důležité, aby evropské země kategoricky kladly podmínky muslimským přistěhovalcům, kteří do Evropy přicházejí. „Pokud od nich nebudete vyžadovat respektování svých práv, včetně svobody svědomí, ublížíte jim i sobě,“ zdůrazňuje prorektor Papežského východního institutu. Je přesvědčen, že podoba islámu v Evropě bude do značné míry záležet na postoji Evropanů.

Podotýká rovněž, že v posledních letech se v souvislosti se změnami v západní kultuře změnilo také vnímání křesťanů ze strany muslimů. Donedávna je chápali jako nedokonalé věřící, které islám může tolerovat, pod podmínkou, že se pokoří a budou platit zvláštní daň. Vzhledem k tomu, co se děje na Západě, muslimové začínají vnímat křesťany jako nevěřící, které je dovoleno vyhnat nebo zabít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…