Vážně je to tak vtipné? Tvarůžková sjela místopředsedu ČSSD kvůli Babišovi

19.11.2018 20:23

Začal týden, ve kterém se krátkodobě rozhodne o budoucnosti současné vlády Andreje Babiše. Vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo zatěžuje celou politickou scénu a dostal se do těžko předvídatelných podob. Jak si s něčím takovým poradí jeho koaliční partner a jaký smysl má tlak na premiérův odchod, když neustále opakuje, že sám neodejde? To v pondělním Interview na ČT24 probrala s místopředsedou ČSSD a hejtmanem Martinem Netolickým moderátorka Zuzana Tvarůžková.

Vážně je to tak vtipné? Tvarůžková sjela místopředsedu ČSSD kvůli Babišovi
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

„Minulý týden byl tak turbulentní jako málokterý za posledních třicet let. I když jsme v tom byli nevinně, vrátili jsme se k debatě, jestli by měla ČSSD setrvat ve vládě,“ řekl hned na úvod Netolický s tím, že tato debata je samozřejmě namístě, jelikož se toho odehrálo tolik, že normální člověk se v tom jen těžko orientuje.

Přiblížil proto situaci ČSSD před blížícím se pátečním hlasováním o nedůvěře vládě. „My se teď dostáváme do takové situace, že každý z nás má teď poznat, kdo vlastně více lže, a to je špatně,“ povzdechl si místopředseda s tím, že ani on sám v tom nemá ještě jasno.

„Víte, syn říká to, otec ono. Nejhorší je, že je to v rodině,“ řekl k výpovědi Andreje Babiše mladšího, který hovořil o svém únosu na Krym, a o jeho otci, premiérovi, jenž pak upozorňoval, že syn je nemocen a jde o cílenou kampaň, která jej má politicky zničit.

„Ta kauza samotná není šťastná. A já považuji za správné, kdyby to premiér vyřešil sám místo nás,“ sdělil s tím, že by měl Babiš vnímat, že se o jeho osobní kauzu zajímá celá Česká republika. „Vzniká už i neuvěřitelné množství vtipů, to vítám, mám smysl pro humor,“ odlehčil debatu Netolický, načež jej Tvarůžková přerušila se slovy, že je spíše otázka, jestli je to skutečně tak vtipné. Na to Netoliký jen pokrčil s úsměvem rameny.

Nedávno Netolický na svůj facebook umístil komentář, kde napsal, že ANO může vést vládu bez Babišovy účasti, a rovnou jej vyzval k odstoupení, aby trapnou epizodu ukončil. Na tomto postoji se prý stále nic nemění. „Já vím, proč jsem to napsal, já už cítil, že to po těch nových informacích jinak nejde,“ okomentoval zpětně svůj příspěvek.

„Kolik takových podporovatelů, kteří souhlasí s tím, co jste napsal, máte na své straně?“ zajímala se moderátorka. Na to bez váhání Netolický odvětil, že se domnívá, že téměř všechny důležité členy strany. „Všichni důležití členové ČSSD považují jako já za nejlepší řešení, kdyby Andrej Babiš sám odešel a nechal prostor této koaliční spolupráci na tomto stávajícím půdorysu,“ hovořil jasně i za některé své stranické kolegy.

Připomněl, že vláda má skutečně řadu zajímavých programových tezí a nevidí důvod, proč by normálně nemohla fungovat dále. „Ten tým se docela osvědčil a troufám si říci, že i jednotliví ministři jsou si blízcí i z hlediska osobností,“ vypíchl s tím, že když se kauza vysvětlí a vyjde vše najevo, může se přece Babiš do politiky vrátit. „Stalo se tak u Jiřího Čunka, ten se vrátil do politiky, a dokonce i na Ministerstvo pro místní rozvoj, to samé se nabízí u Babiše,“ dal názorný příklad.

Proti tomuto všemu stojí premiér Babiš, který neústupně říká: Já nikdy neodstoupím, nikdy! Ať si to všichni zapamatují. V naváznosti na to vyvstává otázka, jaký má smysl takový tlak zevnitř ČSSD na jeho odstoupení. „Tohle smysl určitě má a není trapné na tom trvat. ČSSD tím dává najevo, že je to jeho osobní problém,“ zopakoval, že to není však problém hnutí ANO, ČSSD a žádné politické strany v Poslanecké sněmovně ani Senátu. „Nechápu navíc, jak k takovým slovům premiér dochází, jeho vystupování vůči veřejnosti a médiím vypadá velmi arogantně,“ poznamenal Netolický.

Jasno v tom, že nechce odejít z vlády, bude mít ČSSD až ve středu. „To bude rozhodovat naše předsednictvo, budou tam i politici, kteří vnímají politiku i jinak, než se možná jeví v Praze. Rozhodování bude otevřené a debata dlouhá,“ předjímá Netolický a dodává, že variant je v sázce stále několik.

Sám předseda ČSSD Jan Hmáček však prohlásil, že by z vlády v těchto chvílích ještě neodcházel. Jeho slova prý ale Netolický vnímá trochu jinak. „Včera u Moravce řekl, že v této chvíli je postoj takový. Já s ním ale debatoval a říká, že nechce, aby poslanci ČSSD hlasovali proti vládě, ve které sedí ministři sociální demokracie, k tomu nikdy nedojde,“ doplnil.

Nejdříve by tak minisitři museli podat demisi, to je také jedna z variant středečního vývoje, uvedl Netolický. Nebo naopak, poznamenal, že si také můžou přesně říci, jaké požadavky budou na premiéra mít. „A to nejenom ty, které se vztahují k jeho osobní kauze, kde nám musí garantovat nezávislost vyšetřování. Tedy, že se už prostě do toho vyšetřování nebude plést,“ uvedl Netolický.

Kromě toho by si ČSSD také prý měla říct, proč vlastně ve vládě jsou a jakých programových záležitostí chtějí dosáhnout a co prosadit. „Chceme, aby Babiš taky garantoval, že v této vládě prosazeny budou. Sociální demokracie tam není jen proto, aby seděla u koryt, jak říká Okamura, i když už se sám po těch korýtkách dívá, jak jsem zaznamenal v obratu jeho názoru během několika hodin,“ řekl.

Nevylučuje zároveň prý možnost, že pokud Babiš neodejde, domluví se ve středu předsednictvo na tom, že také podají demisi za své ministry. „Je to tak, obě dvě varianty jsou možné,“ řekl s tím, že uvidí, jak se rozhodnou. Připomněl, že rozhodně nefungují na vůdcovském principu, a tak bude záležet na většinovém názoru.

Poté Netolický poukázal na to, že ani v samotném hnutí ANO nemají ze vzniklé situace vůbec radost. „Tam není jednotný názor, proto pořád komunikuje jen Babiš a Faltýnek. Znám odsud celou řadu lidí a garantuji vám, že opravdu nejsou nadšení,“ uzavřel s tím, že jsou si však vědomi toho, že je do Poslanecké sněmovny dostalo právě Babišovo jméno, a proto raději mlčí.

 

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …