Vážně nemocný Putin, hledá se nástupce... Komentátor z veřejnoprávního rádia spustil

22.12.2020 16:21

Podle komentátora Libora Dvořáka se možná v Rusku blíží „čas po Putinovi“. V posledních měsících se objevilo mnoho spekulací o jeho zdraví, zejména o Parkinsonově chorobě. „Je opravdu docela dobře možné, že důvodem jeho dlouhodobého zmizení z veřejného života jsou zcela reálné zdravotní svízele,“ říká Dvořák s tím, že se možná již připravuje Putinův politický nástupce.

Vážně nemocný Putin, hledá se nástupce... Komentátor z veřejnoprávního rádia spustil
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

„Po velké tiskové konferenci zvěsti o případném odchodu Vladimira Putina, zaznívající doslova ze všech stran už několik měsíců, nezeslábly, ale spíš zesílily,“ všímá si komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák s tím, že se spekuluje zejména o zdravotních problémech ruského prezidenta.

Podle Dvořáka halí Putinův zdravotní stav rouška tajemství, podobně jako tomu bylo v sovětských časech v dobách přísně střežených státních tajemství. „Právě proto zvěsti z poslední doby, předpokládající u Putina kupříkladu Parkinsonovu nemoc, jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov přímo zuřivě odmítá a dementuje,“ upozorňuje Dvořák na oficiální postoj Putinovy administrativy.

Zaručené informace ale podle zpravodajců mají pocházet přímo z nejbližšího prezidentova okolí. „Mimochodem, stejně jako zpráva, že k abdikaci se ho snaží přimět jeho nejbližší – jak obě dcery Katěrina a Marie, tak i jeho údajná současná choť, bývalá umělecká gymnastka a poté i poslankyně Státní dumy Alina Kabajevová,“ tvrdí Dvořák.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí
„Četní bedliví pozorovatelé si však všímají i maličkostí – třeba toho, jak měl prezident 4. listopadu, kdy se po dlouhé době objevil na veřejnosti během oslav Dne národní jednoty, tendenci lehce kulhat, jak se mu třese ruka, když zvedá sklenici či šálek, anebo jak neklidné má nohy, když na ně pod stůl neopatrně zamíří objektiv televizní kamery,“ uvádí Dvořák některé z ukazatelů Putinova zdravotního stavu.

Podle Dvořáka je každopádně nutné počítat s eventualitou, že dlouholetý ruský prezident v brzké době z politiky ze zdravotních důvodů opravdu odejde. „Je totiž opravdu docela dobře možné, že důvodem jeho dlouhodobého zmizení z veřejného života není jen poslední dobou jedovatě vysmívaná obava z covidu-19, ale právě i ony zmíněné zcela reálné zdravotní svízele. Jakkoli by to pro vyznavače kultu fyzické zdatnosti Putina bylo nepříjemné až fatální, je to přece stejně normální smrtelník jako každý z nás,“ říká realisticky Dvořák.

Dvořák spekuluje, zda se již v tuto chvíli připravuje Putinův politický následník, podobně jako tomu bylo v případě nemocného Borise Jelcina, který před dvaceti lety na vrchol dostal právě současnou hlavu státu. „Mnohé tomu napovídá, například novela zákona o trestní nedotknutelnosti bývalých ruských prezidentů, již duma schválila před necelými dvěma týdny,“ upozorňuje Dvořák.

„Stále častěji se ozývají i jména možných nástupců: Putinův opravdu věrný souputník Dmitrij Medveděv, ministr obrany Sergej Šojgu, v zahraničí téměř neznámý tulský gubernátor Alexej Ďumin, či dokonce bývalý omonovec, nadšený nacionalista a zároveň známý a úspěšný prozaik Zachar Prilepin,“ vyjmenovává komentátor možné adepty, kteří by pokračovali v Putinově politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …