Vážné varování: Ohrožena svoboda sněmovních i prezidentských voleb v Česku

07.08.2017 10:54

Advokát Zdeněk Koudelka se na svém webu zamyslel nad cestami prezidenta Miloše Zemana či premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) po krajích. Politolog Jan Outlý, jenž je zároveň členem Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, totiž chce, aby se cesty hlavy státu započítávaly do limitu na volební kampaň. Cesty premiéra po Jihomoravském kraji však hodnotil jinak.

Vážné varování: Ohrožena svoboda sněmovních i prezidentských voleb v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Koudelka se však domnívá, že obě typy cest je nutné hodnotit stejně. „Prezident je hlava státu. Jestliže může do nemocnice jako státní instituce cestovat premiér, jistě tak může činit i prezident. Lze statisticky porovnat program premiéra a srovnat počet cest do Jihomoravského kraje v předvolební době s počty cest do jiných krajů nebo srovnat tento počet s počtem premiérových cest do Jihomoravského kraje s rokem, kdy volby nebyly,“ zmínil Koudelka.

Úřad jako takový je podle Koudelky snahou byrokraticky ovládnout volby jako základ demokracie. „Je zde nebezpečí, že růst byrokratického aparátu, zavádění nepřehledných pravidel a zřizování nových úřadů, které mají nesrozumitelná pravidla vymáhat, může sloužit k tomu, aby byl zpochybněn demokratický výsledek voleb. A za pomoci moci chtivého správního a ústavního soudnictví se zavede soudcokratická nevolená správu státu,“ řekl.

Původní text ZDE.

Následně si všímá skutečnosti, že Ústavní soud podle něj již odmítl uznat svou vázanost Ústavou, když zrušil právo občanů volit ve vyhlášených volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2009. „Nedávno uznal proti vůli Parlamentu rodičovství dvou mužů, což je možné jen právně, nikoliv biologicky. Pokud jde o uzurpaci moci, lze očekávat od Ústavního soudu cokoli. Vždy si vhodně vyloží to, že ochraňuje tzv. materiální jádro ústavy, což aplikovali nacističtí soudci, nebo jako v případě dvou otců se opře o zahraniční právní řád – severokorejské právo by jistě našemu Ústavnímu soudu poskytlo vhodnou argumentaci,“ rýpe do Ústavního soudu Koudelka. 

Závěrem pak vyjádřil souhlas s egyptologem Miroslavem Bártou, jenž vidí podobnost naší doby s dobou úpadku starého Egypta. Jednou z těchto podobností je prý růst byrokracie a neschopnost společnosti této byrokracii rozumět a uživit ji. „Příkladem pravdivosti jeho slov je i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí a obecná snaha regulovat vše do nesmyslných důsledků, včetně volební kampaně. V demokracii je normální součástí činnosti veřejných činitelů setkávat se s občany. Útok na vztah státníka k občanům je byrokratický útok na demokratickou podstatu státu s jejím nutným předpokladem – svobodnými volbami,“ uzavřel Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…