Včera Zeman, dnes si do šéfa ČNB kopl Paroubek

22.08.2014 10:10

Expremiér a předseda politické strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek opět kritizuje guvernéra ČNB Miroslava Singera. Tomu zazlívá především „hloupou a pro daňové poplatníky drahou intervenci na oslabení české koruny“, kterou se loni na podzim podařilo devalvovat hodnotu české měny o 7 – 8 %.

Včera Zeman, dnes si do šéfa ČNB kopl Paroubek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek upozorňuje, že hodnota koruny k euru v posledních týdnech dále klesá. „Nyní pan guvernér předstoupil s tvrzením, že hospodářský růst v tomto roce nemůže být ohrožen dopadem sankcí EU vůči Rusku a Ruska vůči EU,“ uvedl a do protikladu dal tvrzení zástupců Svazu průmyslu a dopravy, podle nichž v důsledku oboustranných sankcí mohou čeští podnikatelé přijít až o desítky miliard korun. Tento názor považuje Paroubek za mnohem podstatnější.

Singerovy úvahy nezní příliš věrohodně

Podle expremiéra se guvernér Singer pouští do podobných politicko-ekonomických úvah, které ale bez seriózních analýz neznějí z jeho úst příliš věrohodně. Poukazuje na to, že francouzská a německá ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovaly a třetí největší ekonomika eurozóny, italská, zaznamenala ve druhém čtvrtletí dokonce pokles.

Nová česká vláda podle Paroubka zatím spíše těží z důvěry veřejnosti, která předpokládá, že oproti předchozím pravicovým vládám dokáže změnit věci k lepšímu. Za půl roku ale může být vše jinak. Zejména pokud bude problém kolem Ukrajiny eskalovat a budou se dále rozšiřovat vzájemné ekonomické sankce.

Centrální banku kritizuje i prezident Zeman

Paroubek není v kritice české centrální banky osamocený. Včera se do ní opřel i prezident Miloš Zeman. Včera uvedl, že Česká národní banka (ČNB) možná loni úmyslně devalvovala českou korunu, aby oddálila vstup Česka do eurozóny a nepřišla tak o kompetence. „Při vstupu do eurozóny by Česká národní banka ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky," uvedl Zeman. „Aniž bych se vyznačoval hypertrofickou podezřívavostí, nemohu vyloučit možnost, že kroky, které podniká ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány i snahou prodloužit interval, dokdy Česká republika vstoupí do eurozóny, a tím si zachovat kompetenci této instituce," podotkl. Je podle něj prý známo, že každá instituce usiluje o to, aby její kompetence byly co největší.

Podle prezidenta devalvace koruny centrální bankou „prakticky v dohledné době znemožnila" přijetí společné evropské měny v Česku, které hlava státu podporuje. Zeman se včera při jednání s odbory shodl na tom, že pokud by Česko při současném kurzu koruny euro přijalo, prodělali by na tom jak zaměstnanci, tak důchodci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…