Ve Finsku to kvůli uprchlíkům vře. Hodně. Plápolají pochodně, vzduchem létá pyrotechnika, a dokonce se objevilo něco, z čeho americkým černochům musejí hrůzou vstávat vlasy na hlavě

02.10.2015 20:32

Obyvatelé finského města Tornea se bouří proti přílivu uprchlíků, kteří do země přicházejí ze švédské Haparandy. O víkendu se chystá demonstrace, na kterou se její účastníci svolávají i pomocí Facebooku.

Ve Finsku to kvůli uprchlíkům vře. Hodně. Plápolají pochodně, vzduchem létá pyrotechnika, a dokonce se objevilo něco, z čeho americkým černochům musejí hrůzou vstávat vlasy na hlavě
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Vedle protiuprchlické demonstrace se však zároveň chystá i demonstrace, jejíž účastníci naopak požadují i nadále otevřené hranice a s masivním příchodem uprchlíků nemají žádný problém. Do Finska se ilegálním způsobem ze sousedního Švédska dostávají většinou žadatelé o azyl irácké národnosti. Zatímco za prvních devět měsíců letošního roku přišlo do země 13 000 uprchlíků, za celý loňský rok to bylo pouhých 3600. Zatímco Švédsko uděluje nejvíce azylů na jednoho obyvatele z celé Evropy a syrské uprchlíky přijímá všechny bez výjimky, v případě iráckých uprchlíků je vyšší procento přijímaných žádostí na straně Finska, 45 % oproti švédským 33 %.

Celý text v angličtině najdete ZDE

V posledních týdnech ovšem počet uprchlíků rapidně narůstá a zdaleka ne všichni Finové jsou s tímto trendem spokojeni. Na začátku tohoto měsíce demonstranti ve finském městě Torneå spojili své ruce do lidského řetězce a snažili se zabránit dalšímu přívalu migrační vlny. Někteří z nich nesli transparenty s nápisem „Vrať se domů, Islámský státe“. V Lahti se zase shromáždily desítky demonstrantů, z nichž někteří v rukou drželi zapálené pochodně a házeli na autobus převážející uprchlíky pyrotechniku. Jeden z demonstrantů byl dle zjištění serveru Local oblečen do bílé kápě, jež je symbolem americké rasistické organizace Ku-Klux-Klan a v ruce třímal finskou vlajku.

Podobný způsob protestů na svém Twitteru odsoudil finský premiér Juha Sipilä, když napsal, že hrozby a násilí proti uprchlíkům jsou absolutně neakceptovatelné. Nicméně Finsko bylo jediným členským státem EU, který se minulé úterý zdržel hlasování při schvalování kvót pro přerozdělování uprchlíků. Zdaleka ne všichni Iráčané jsou však ve Finsku spokojeni. Minulý týden proběhla médii zpráva, podle které se v zemi mnozí z nich nudí a nejsou schopni si zvyknout na zdejší chladné počasí. „Můžete klidně tlumočit světu, že nenávidím Finsko. Je tady moc zima, nikde nevaří čaj, nejsou tu restaurace ani bary,“ citovala zpravodajská agentura AFP vyjádření dvaadvacetiletého iráckého uprchlíka Muhammeda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…