Ve Francii už toho mají dost. Pod tento manifest se podepsali Sarkozy, Depardieu i Aznavour

23.04.2018 7:22

V posledních letech se v některých západoevropských zemích stává antisemitismus opět hojně propíraným tématem. Platí to zejména pro Německo a také Francii, kde nyní vznikl za podpory několika set osobností veřejného života manifest.

Ve Francii už toho mají dost. Pod tento manifest se podepsali Sarkozy, Depardieu i Aznavour
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: antisemitismus

Dlouho se o narůstajícím antisemitismu ve Francii kvůli politické korektnosti mlčelo. Je veřejným tajemstvím, že vlnu antisemitismu rozpoutala stále početnější muslimská menšina. Mediální i politický mainstream odmítal tuto skutečnost přijmout a hlasy, které na zodpovědnost muslimů upozorňovaly, označoval za xenofobní a islamofobní. Také v důsledku toho vznikl manifest, který podepsalo více než tři sta francouzských osobností.

Mezi nejznámější signatáře patří bývalý prezident Nicholas Sarkozy, někdejší premiér Manuel Valls, ale také známý šansoniér Charles Aznavour nebo neméně proslulý herec Gérard Depardieu. Společně s nimi připojili svůj podpis intelektuálové a zástupci židovské i muslimské komunity. Manifest byl publikován v nedělním vydání časopisu Le Parisien a hovoří se v něm bez obalu o „etnických čistkách“, které probíhají kvůli islamistické radikalizaci v některých čtvrtích.

„Francouzští Židé jsou vystaveni riziku násilného útoku pětadvacetkrát častěji než příslušníci muslimské komunity,“ píše se mimo jiné v manifestu, který je první masovější reakcí na stále se množící útoky proti zdejším Židům. V manifestu se hovoří o „novém antisemitismu“ a jeho autoři také kritizují média. „Média tento problém přehlížejí. Požadujeme, aby byl proti tomuto selhání demokracie zakročeno dříve, než bude pozdě. Hrozí, že Francie přestane být Francií.“

Manifest byl zveřejněn krátce poté, co francouzskou veřejnost pobouřil případ zavražděné starší ženy židovského původu. Muslimský pachatel zasadil ženě mnoho bodných ran a pak se její tělo pokusil přímo v bytě spálit ve snaze smazat své stopy na místě zločinu. Vyšetřovatelé došli k jednoznačnému závěru, že pětaosmdesátiletá žena, která mimo jiné přežila holocaust, byla zavražděna kvůli svému původu, a jednalo se tak nepochybně o projev antisemitismu.

V manifestu se mimo jiné také píše o celkovém počtu jedenácti francouzských Židů, kteří byli v posledních letech zavražděni kvůli svému původu. Zodpovědnost za jejich mnohdy brutální smrt nesou muslimové. „Vedle toho se musely tisíce francouzských Židů přestěhovat v rámci naší země a mnozí raději Francii úplně opustili,“ píše se v iniciativě, která se rovněž setkala se značnou podporou široké veřejnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…