Ve Švédsku odsoudili spisovatelku Janouchovou za islamofobii. Popsala příběh ze školy

24.09.2022 9:39

Česká spisovatelka Kateřina Janouchová byla ve Švédsku odsouzena za islamofobii, za hrubou pomluvu. Dopustit se jí měla v souvislosti se školní výukou. „Já jsem o tom napsala. Paní učitelka mě zažalovala,“ uvedla pro Novinky.cz Janouchová. Podle deníku Bild stojí Evropa v současné době před další migrační krizí. Do Německa zesiluje proud stále více běženců ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí.

Ve Švédsku odsoudili spisovatelku Janouchovou za islamofobii. Popsala příběh ze školy
Foto: Archiv Kateřiny Janouchové
Popisek: Spisovatelka a novinářka Kateřina Janouchová

Soud ve švédské Uppsale odsoudil spisovatelku Kateřinu Janouchovou za hrubou pomluvu. Dopustit se jí měla v souvislosti se školní výukou ve městečku Tierp, kde v březnu 2020 učili formou divadla devítileté děti rozdíly mezi náboženstvími.

Případ výuky Janouchová popsala jako typický příklad „islamizace“. Konkrétně šlo o to, že školáci měli sehrát jakési představení. Vcítit se do pocitů dětí různých náboženství. Jako první se vyučovalo křesťanství, kde ovšem mohly muslimské děti zůstat mimo dění ve třídě.

Když přišel na řadu islám, křesťanské děti tuhle šanci nedostaly. Jedna z holčiček se ovšem výuky odmítla zúčastnit. Pochází z velmi věřící křesťanské rodiny a tohle bylo pro ni nepřípustné. Nechtěla psát, že patří Alláhu.“ Se školou situaci řešila maminka dívenky, která sdílela příběh na sociální síti. „Já jsem se kauzy ujala jako novinářka,“ podotkla Janouchová.

Žalobu pak na Janouchovou podala učitelka, která výuku vedla. S rozsudkem Janouchová nesouhlasí a odvolá se.

Spisovatelka Kateřina Janouchová o situaci ve švédských školách opakovaně hovořila i pro ParlamentníListy.cz. „Mládež původem z ciziny napadá Švédy, nadává jim, nazývá je „švédskou špínou“ a tak podobně. Tyto konflikty působí i druhá a třetí generace přistěhovalců,“ vyprávěla v rozhovoru před třemi lety. Další variantou je, že se děti imigrantů perou mezi sebou a dohrávají si zde konflikty ze zemí původu, čemuž švédské děti nerozumí už vůbec.

Příběhů o násilí a válkách imigrantských gangů ze Švédska v poslední době výrazně přibývalo. Výsledkem byl minulý víkend volební úspěch stran, které chtějí nastavit přísnější pravidla.

Evropa zřejmě bude čelit další migrační krizi. Do Německa zesiluje proud stále více běženců ze Sýrie a Afghánistánu a z dalších zemí. Jen na nádraží v saské metropoli Drážďanech každý den dorazí stovka migrantů, informoval deník Bild. Německá policie očekává, že čísla porostou. V tuto chvíli však stále není jasné, proč se migrace tak náhle zvýšila, uvedla ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Obavy z další migrační vlny má Bavorsko. Proti loňskému roku se počet běženců, kteří směřují do této země, zvýšil pětinásobně. Podobně jsou na tom i Rakousko a Švýcarsko, i tam z nejnovějších statistik vyplývá, že i tam počty běženců rostou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…