Ve skanzenu v Přerově nad Labem začala výstavba pěti nových objektů

16.04.2015 13:20

Pět nových objektů lidové architektury přibude ještě letos v areálu Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem. Předání staveniště a slavnostní zahájení projektu s názvem „Rozšíření areálu Polabského národopisného muzea Přerov nad Labem“ se uskutečnilo ve středu 8. dubna 2015 za účasti hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery (ČSSD), středočeského radního pro oblast kultury Zdeňka Štefka a dalších významných hostů.

Ve skanzenu v Přerově nad Labem začala výstavba pěti nových objektů
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Ing. Miloš Petera, ČSSD

Dvě z pěti nových budov budou do přerovského skanzenu přestěhovány. Půjde o památkově chráněnou chalupu  z Oskořínka a roubenou stodolu ze Sovenic. Přibudou rovněž tři kopie typických polabských lidových staveb, které již v originále zanikly - pilířová stodola, kaplička z přerovské návsi či  funkční kovárna. Naplánována je i výstavba drobných staveb, které by měly doplnit celkový ráz. Jedná se o kůlny, chlívky, včelín, sušárnu ovoce či hnojiště,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Součástí projektu jsou i terénní úpravy včetně úprav cest v areálu polabského národopisného muzea. „Počítáme i s výměnou dožilého výstavního mobiliáře ve stávajících objektech skanzenu včetně úpravy systému osvětlení za úspornější systém pomocí LED svítidel a automatického rozsvěcení při vstupu do objektů. Pro lepší orientaci návštěvníků bude ve skanzenu vybudován i nový orientační systém včetně popisů a informací o jednotlivých objektech,“ doplnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Návštěvníkům bude k dispozici také nový informační panel s mapou areálu skanzenu s audio průvodcem v jazykových mutacích. Součástí bude i aplikace pro chytré mobilní telefony. Muzeum rovněž zavede i nový vstupenkový systém. 

Realizace projektu by měla stát přibližně deset milionů korun. Z toho 85 procent by měl činit příspěvek z Regionálního operačního programu Střední Čechy, zbytek zaplatí Středočeský kraj. Stavební práce by měly být ukončeny do 30. září 2015. Zakázku na výstavbu získala ve výběrovém řízení firma Michal Svoboda, Poděbrady.

„Rádi bychom od Českého rozhlasu zakoupili i zámek v Přerově nad Labem, který přímo navazuje na polabské národopisné muzeum. Pokud by se nám podařilo tento objekt získat, mohli bychom v budoucnu vytvořit ucelenou expozici, která bude srovnávat, jak v minulosti žili naši předci na zámku a v podzámčí. Tím by se mimořádně zvýšila atraktivita památkového areálu v Přerově, což by bezpochyby vedlo ke zvýšení návštěvnosti,“ doplnil středočeský hejtman Miloš Petera.

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem je nejstarší český skanzen lidové architektury a zároveň je čtvrtým největším skanzenem v Evropě s výjimkou severských zemí. Je jednou z expozic Polabského muzea v Poděbradech. Založil jej okolo roku 1900 majitel místního panství  rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský.

Skanzen je pro návštěvníky otevřen od dubna do října celý týden (mimo pondělí) od 9 do 17 hodin. V předvánočním a předvelikonočním období se zde konají zvláštní výstavy lidových zvyků spojených s těmito svátky. „Provoz areálu v průběhu výstavby nových objektů nebude nijak omezen. Budeme se snažit negativní vlivy stavby co nejvíce minimalizovat,“ řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…