Ve sněmovně bylo živo kolem daňového balíčku. Vláda mluvila o obstrukcích opozice, Stanjura to rázně odmítl

25.10.2019 14:18

ODS odmítla obvinění vládních stran, že pomocí obstrukcí brání projednání daňového balíčku, který zvyšuje některé daně. Podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury debata netrvá příliš dlouho a je věcná. Obstrukčně se podle něj chová vláda, když odmítá zařadit na jednání Sněmovny některé opoziční předlohy, napsala ČTK.

Ve sněmovně bylo živo kolem daňového balíčku. Vláda mluvila o obstrukcích opozice, Stanjura to rázně odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura a Jaroslav Faltýnek

Občanští demokraté také kritizovali skutečnost, že se zvýšení daní hlavně na alkohol a cigarety projednává až po schválení základních parametrů státního rozpočtu na příští rok, který už s příjmy ze zvýšených daní počítá.

„Jestli necelé dvě hodiny probíhající věcné debaty ministryně financí má za obstrukce, tak je to smíchu. Náš návrh na snížení daní všem zaměstnancům jsme podali v říjnu roku 2018 a vládní většina blokuje projednání v prvním čtení už více než rok – to je obstrukce,“ řekl Stanjura. Třetí čtení daňového balíčku nicméně několikrát přerušily přestávky na jednání klubů, dlouhou dobu trvala i předchozí čtení materiálu ve Sněmovně. Vláda dnes ve snaze schválit balíček svolala mimořádnou schůzi Sněmovny.

Poslanec Jan Skopeček (ODS) obvinil ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), že s návrhem na změnu daní přišla pozdě. Podle něj měli o nich poslanci jednat ještě před schválením základních parametrů státního rozpočtu, které Sněmovna podpořila ve středu. „Přece to není normální dělat to opačně, že nejdříve se schválí rozpočet, a pak (ministryně) na poslední chvíli honí miliardy korun navíc a obviňuje tady opozici z obstrukce, protože nechceme, aby se lidem zvyšovaly daně,“ řekl Skopeček.

ODS také odmítla výtky, že je kvůli dlouhému projednávání daňového balíčku ohroženo zvýšení rodičovského příspěvku, který chce vláda projednat až po schválení zvýšení daní. Podle občanských demokratů vláda při představení nové podoby rodičovského příspěvku nehovořila o tom, že jsou pro něj potřeba nové daně. Podle ODS lze peníze pro zvýšení rodičovského příspěvku nalézt už v současném rozpočtu na základě úspor na provozních výdajích státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…