Ve sněmovně padl návrh označit Vystrčilovu cestu za soukromou. Poslanci jej ale odmítli

25.06.2020 18:06

Zahraničním výborem Poslanecké sněmovny, dle Novinek, neprošlo stanovisko Jiřího Kobzy (SPD), který navrhoval, aby byla cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) brána za jeho soukromou akci. „Cesta pana Vystrčila je vybočením z české zahraniční politiky. Ale tím, jak se k nám Čína osobou svého velvyslance chová, jsme se neklonili k tendenci na něčem takovém se usnést,“ sdělil Novinkám poslanec Ondřej Veselý z ČSSD.

Ve sněmovně padl návrh označit Vystrčilovu cestu za soukromou. Poslanci jej ale odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Poslanec, místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jiří Kobza (SPD) navrhl, aby chystaná cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan byla brána za jeho soukromou akci. Výbor však takové stanovisko nepodpořil. Informoval o tom server Novinky.cz. Miloš Vystrčil se chystá na přelomu srpna a září k cestě na Tchaj-wan.

Celý článek ZDE

Kobza navrhoval, aby byla cesta výborem označena za jeho soukromou akci, která není součástí české zahraniční politiky. „Cesta pana Vystrčila je vybočením z české zahraniční politiky. Ale tím, jak se k nám Čína osobou svého velvyslance chová, jsme se neklonili k tendenci na něčem takovém se usnést,“ sdělil Novinkám předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý z ČSSD. Veselý dodal, že se Čína skrze svého zdejšího diplomata chová proti zájmům České republiky a proti dobrým vztahům s Čínou. Dle něj se k nám chová arogantně.

Zahraniční výbor však přijal jiné stanovisko – že bere cestu Miloše Vystrčila na vědomí. „Zahraniční výbor nevyjádřil podporu, aby předseda Senátu Miloš Vystrčil na Tchaj-wan jel. Ale neřekl ani, aby tam nejezdil,“ doplnil Veselý.

Šéf horní komory Parlamentu počítá s tím, že ho na cestě doprovodí zástupci firem kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní spolupráce.

Cestu na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera, který kvůli tomu čelil tlaku čínské ambasády a také prezidenta Miloše Zemana. Obdržel dokonce výhrůžný dopis, který podle Kuberovy manželky mohl dopomoci k náhlému infarktu, na jehož následky Kubera zemřel.

Teď podobnému tlaku čelí i Vystrčil. „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše,“ reagoval Vystrčil, s tím, že ekonomická spolupráce s Čínou není nadřazena české suverenitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…