Ve sněmovně se prý peče velmi zvláštní spojenectví. Kalouskovi se líbit nebude

10.02.2020 22:45

V Poslanecké sněmovně se možná pomalu schyluje ke spojenectví mezi dvěma stranami z opozice. Pirátská strana dala najevo, že by stála o spolupráci s hnutím Starostů a nezávislých, informuje server Seznamzprávy.cz.

Ve sněmovně se prý peče velmi zvláštní spojenectví. Kalouskovi se líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti prý nabízejí hnutí STAN své odborné zázemí, těsnější společnou přípravu nad zákony a s tím spojený také společný postup v případě, že z obou stran vzejdou dva podobné návrhy. „Jde o užší spolupráci, která se však v řadě oblastí už děje. To, že si se STAN ve Sněmovně rozumíme nejvíce, je zřejmé,“ říká k tomu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zástupci hnutí STAN byli Piráty pozvaní na schůzku zkraje letošního prvního zasedání Sněmovny. Obě strany podle webu mluví opatrně – prý šlo o neformální setkání u čaje a kávy, kterým jen vyvrcholily předchozí letmé kontakty.

Nabídka ohledně sdílení odborného zázemí, již nabídli Piráti, není ve Sněmovně zase tak běžná.

„Řekli jsme si, že spolupráce nefunguje, jak by fungovat mohla, abychom netříštili síly. Několikrát se ve Sněmovně objevily dvě obdobné novely od Pirátů i od nás a v důsledku pak nemá šanci na úspěch ani jedna,“ nabídl pohled Starostů Vít Rakušan.

„Nedohodli jsme se na nějaké exkluzivitě, chceme spolupracovat i s ostatními kluby,“ zdůrazňuje Rakušan, jak vidí momentálně mantinely pro spolupráci. Starostové se podle serveru nechtějí na Piráty těsně vázat. Ve sněmovních kuloárech se prý řeší, co Piráti skutečně svou nabídkou k těsnější spolupráci se STAN zamýšlejí.

Politici hnutí STAN považují Piráty stále za pragmatické predátory – i díky strategii, ve které se přihlásili k tomu, že chtějí ovlivňovat personálie u případných politických spoluhráčů. „S tímhle si je pustit do kuchyně by mohlo znamenat, že ze STAN nezbude nic,“ sdělil své obavy zdroj Seznam Zpráv. V hnutí STAN je stále dost vůle spojit síly raději s TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…