Ve středu se bude Sněmovna zabývat globálním paktem o migraci

14.09.2018 16:38

Sněmovna se bude ve středu zabývat globálním paktem o migraci, na jehož podobě se shodlo v červenci přes 190 států OSN. Sněmovní debatu o dohodě prosadila na rozdíl od čtvrtka KSČM. Ve čtvrtek se v dolní komoře pro zařazení bodu na program nynější schůze nenašel dostatečný počet hlasů.

Ve středu se bude Sněmovna zabývat globálním paktem o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání víceletého finančního rámce EU. Debata se také stočila na hlasování českých europoslanců pro uvalení sankcí na Maďarsko

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) uvedl, že téma migrace většinu obyvatel zajímá. Zařazení bodu bylo podle něho dohodnuto ve čtvrtek, ale nastal prý „nějaký šum". Už ve čtvrtek komunistický poslanec uvedl, že pakty o migraci a také o uprchlících by se měly projednávat koncem září na Valném shromáždění OSN, na němž bude Česko zastupovat ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Cílem nezávazné dohody je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. České Ministerstvo zahraničí v červenci zdůraznilo, že text ze své povahy není právně závazný a jednotlivé státy své stanovisko k němu vyjádří až na konferenci, která se bude konat v prosinci.

Hnutí SPD Tomia Okamury dnes stejně jako ve čtvrtek neprosadilo zařazení obdobného bodu, jaký navrhovala KSČM. Předseda poslanců SPD Radim Fiala řekl, že imigrační projekty ohrožují zájmy České republiky. Hnutí bude zřejmě navrhovat, aby Sněmovna vyzvala vládu k vystoupení z globálního paktu o migraci.

Z jednání o paktu se v loňském roce stáhly Spojené státy, protože dohoda je podle nich neslučitelná s migrační politikou Washingtonu. Ve druhé polovině července ohlásilo proceduru odchodu z jednání o dohodě Maďarsko. Uvedlo, že pakt jde zcela proti bezpečnostním zájmům země.

Globální pakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci má za cíl řešit, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat, jak umožnit jejich návrat domů a další otázky. Mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo.

Hnutí SPD neprosadilo ani debatu o středečním doporučení Evropského parlamentu, aby začalo sankční řízení s Maďarskem kvůli údajnému vážnému ohrožení unijních hodnot. Fiala to dnes označil za akt politické agrese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…