Ve světě klid nebude. Potřebujeme těžkou armádu, nabádal náčelník Opata

22.02.2022 18:40 | On-line

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že se Česká republika nemůže tvářit, že se jí krize na Ukrajině netýká. Tamní události považuje za důkaz, že svět nebude bezpečné místo. Bez těžké armády je to hazard, dodal. Píše to server Echo24.cz.

Ve světě klid nebude. Potřebujeme těžkou armádu, nabádal náčelník Opata
Foto: Repro Facebook
Popisek: náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata

Česko podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty potřebuje NATO a modernizovanou armádu. Ve středu se pak sejde podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) Bezpečnostní rada státu. Ministryně by sem měla přinést návrhy na řešení a přístup k řadě problematických diplomatických otázek. Ty vyvstávají v souvislosti s děním na Ukrajině.  

NATO v současné době vyčítá české armádě její zpoždění budování těžké armády, tedy pořízení nových bojových vozidel pěchoty. To současný náměstek generálního štábu Opata označuje za hazard. 

Aleš Opata už dál nepovede Generální štáb Armády České republiky. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to včera potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Opata už podle ní o funkci nemá zájem. Zatím ale není jasné, kdo ho ve vedení štábu nahradí.

Ministryně Černochová uvedla, že už oslovila dva až tři možné kandidáty z řad generálů, kteří by Opatu v čele české armády mohli nahradit.

„Ptám se jich na jejich vize, protože skutečně Armádu ČR nečeká vůbec jednoduché období i z hlediska bezpečnostní situace. Všichni vnímáme, co se děje nejen v Evropě. Je skutečně zapotřebí mít v čele generálního štábu silnou osobnost,“ řekla šéfka resortu obrany Radiožurnálu.

Aleš Opata vede generální štáb od května 2018. Podle Černochové by k výměně mohlo dojít do konce června, aby se nový náčelník mohl účastnit Dne ozbrojených sil.

Náčelníci generálního štábu ve své funkci zpravidla končí po čtyřech letech, jejich funkční období ale omezeno není. Jmenuje je prezident republiky na návrh vlády a po projednání ve sněmovním výboru pro obranu.

Jako o možném nástupci Opaty se dlouhodobě mluví o jeho náčelníkovi štábu Miroslavu Hlaváčovi nebo o jeho prvním zástupci Jaromíru Zůnovi. Podle Lidových novin je mezi možnými kandidáty také současný šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka, který by se ale musel vrátit do armády.

Opata postupně prošel řadou různých funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…