Ve volbách do sněmovny by zvítězil Babiš. Úsvit by ostrouhal

12.12.2014 16:30

Do sněmovny by se nyní dostalo šest ze sedmi politických stran, které uspěly v loňských říjnových volbách. Podle aktuálního průzkumu agentury ppm factum by mandáty neobhájilo hnutí Úsvit přímé demokracie. Vítězem by bylo hnutí ANO, které si už od jara zachovává mírný náskok před druhou ČSSD.

Ve volbách do sněmovny by zvítězil Babiš. Úsvit by ostrouhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl ve sněmovně "grilován" opozicí. Té se nelíbil navrhovaný rozpočet Úřadu vlády

ANO by nyní podpořilo 22,3 procenta občanů a ČSSD 20,5 procenta voličů. Třetí by skončili komunisté se ziskem 16,1 procenta hlasů. TOP 09 by získala 9,8 procenta hlasů, ODS by volilo sedm procent občanů a KDU-ČSL 6,4 procenta. Úsvit by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory zřejmě nepřekročil, podle průzkumu by pro něj hlasovalo 4,8 procenta voličů.

Při přepočtu na mandáty by poslanci za ANO obsadili 58 křesel, sociální demokracie by měla 54 mandátů a lidovci 14. Současná vládní koalice by tedy opět získala ve sněmovně většinu, a nyní dokonce ústavní - 126 hlasů. Občanští demokraté by měli k dispozici 12 křesel a komunisté 41.

Agentura provedla průzkum v době od 1. do 9. prosince mezi tisícovkou občanů, a z jejich vyjádření vyplynulo, že k volbám by přišlo 49 procent voličů. Loňských voleb se přitom zúčastnilo přes 59 procent Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …