Ve vzdělání Romů můžeme udělat více, připouští kníže

25.05.2012 15:35

Vláda před dvěma lety zrušila ministerské křeslo určené pro dohled nad dodržováním lidských práv. Vrací se jí tento krok jako bumerang? Sílí hlasy, které si přejí, aby byla pozice ministra pro lidská práva obnovena. V souvislosti s břeclavským případem se k obnovení resortu vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten přiznává, že vláda mohla jistě odvést více práce, ale na ministra prý nejsou peníze.

Ve vzdělání Romů můžeme udělat více, připouští kníže
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

V souvislosti s případem zraněného chlapce z Břeclavi, který si podle všeho vmyslel napadení ze strany Romů, o sobě dávají členové této menšiny vědět, a vytýkají vládě, že o práva menšin příliš nedbá. Rezervy v této oblasti přiznává i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a uvažuje o zřízení zvláštního úřadu pro lidská práva. Na obnovení funkce ministra pro tuto problematiku prý ale nemáme peníze. Zprávu přináší server idnes.cz.

Na ministra nejsou peníze

Šéf české diplomacie se domnívá, že by situaci mohlo pomoci, pokud by byl zřízen samostatný úřad, jenž by byl postaven na roveň např. NKÚ, tak, aby nešlo jen o jakýsi přívažek úřadu vlády.

"Její šéf by nebyl včleněný jako nějaký ocásek do Úřadu vládu, a tudíž by přímo nepodléhal politickým tlakům. … Především ve školství jsme opravdu mohli dělat více. Je potřeba, aby romské děti byly odmalička plně integrovány a aby mezi většinovými dětmi probíhala osvěta," uvedl předseda TOP 09.

Na straně druhé dává najevo, že na obnovení funkce ministra pro lidská práva, kterou naposledy zastával hudebník Michael Kocáb ve vládě Mirka Topolánka (ODS), nejsou peníze. Obnovení této pozice požadují např. sami Romové právě ve spojitosti s břeclavským případem, ale zdá se, že v tomto směru nedosáhnou úspěchu. Potřebu úspor totiž opakovaně zdůrazňuje i premiér Petr Nečas, který z cesty do Vatikánu vzkázal, že nepočítá s rozšířením počtu ministerstev. Mnohem pravděpodobnější prý je, že dojde k redukci resortů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…