Věci se nejspíš dávají do pohybu. Novinářka a členka CFR ve Washington Post ostře kritizuje přístup Západu v ukrajinském konfliktu

23.07.2014 8:49

Americká novinářka Katrina vanden Heuvel se ve svém komentáři publikovaném v deníku The Washington Post zamýšlí nad situací na Ukrajině po pádu civilního letadla MH17. Kritizuje vyostřování celého konfliktu ze strany Spojených států amerických a obviňování Ruska, které není podloženo důkazy. Ukrajina může podle jejího názoru prosperovat pouze tehdy, pokud bude udržovat dobré vztahy ze Západem i Ruskem zároveň.

Věci se nejspíš dávají do pohybu. Novinářka a členka CFR ve Washington Post ostře kritizuje přístup Západu v ukrajinském konfliktu
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

„Smrt 298 nevinných civilistů při letecké nehodě nad Ukrajinou se stala pro Spojené státy, EU i ukrajinskou vládu vítanou záminkou, jak ještě vyhrotit už tak velmi vyhrocený rusko-ukrajinský konflikt. Pád letadla MH17 nad válečnou zónou je tragický omyl, který se bohužel v takových situacích stává. Tento čin by se však neměl stát startovacím bodem k dalšímu obviňování Ruska, které navíc není podloženo žádnými průkaznými důkazy,“ míní vanden Heuvel. Tato zkušená novinářka mimo jiné spoluvlastní magazín The Nation a často je zvána do amerických televizí. V neposlední řadě je také členkou Rady pro zahraniční vztahy (CFR), kterou konspirační teoretici někdy označují za jakousi ,,sestru" Bildebergu a organizaci, která zásadním dílem přispívá k formulování americké zahraniční politiky.

Podle americké novinářky by se naopak mohlo sestřelení letadla MH17 stát zlomovým bodem v celé nešťastné situaci. „Nemá smysl neustále brojit proti Putinovi a separatistům, v čemž se západní politici a média doslova předhánějí. Kyjev přitom bombarduje své vlastní občany, a to je podle médií naprosto v pořádku. Spojené státy zbytečně vyzývají k dalším sankcím proti Rusku. Mnohem prospěšnější by však bylo uctít památku nevinných lidí tím, že bychom konečně ukončili celý ten nesmyslný konflikt,“ navrhuje vanden Heuvel.

Ukrajina musí podle vanden Heuvel zůstat nezávislým státem, do jehož vnitřních záležitostí nebude zasahovat nejenom Rusko, ale ani Západ. „Pokus Západu dostat Ukrajinu do sféry svého vlivu stál na začátku současné krize. Rusko, Ukrajina a Západ nyní musí zasednout k jednacímu stolu a pokusit se vše napravit. Pokračování války k ničemu dobrému nepovede. Západ i Rusko musí respektovat, že Ukrajina je tvořena dvěma svéprávnými entitami, z nichž každá hájí své zájmy a náboženské přesvědčení. Pokud tak činí mírovou cestou, je třeba jejich názor respektovat," je přesvědčena vanden Heuvel.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Ukrajina může v budoucnu prosperovat jako most mezi Západem a Ruskem. Západ by neměl dávat Ukrajině plané naděje o jejím členství v NATO. Aby se ekonomická situace v zemi mohla začít zlepšovat, je zapotřebí využít pomoci Západu i Ruska. Ukrajina by neměla být nadále nucena vybrat si mezi Západem a Ruskem. Potřebuje udržovat přátelské vzahy s oběma svými sousedy. Ku prospěchu svému i jejich,“ píše vanden Heuvel.

„Horké hlavy na obou stranách by měly konečně vychladnout. Volání po vojenské přítomnosti NATO v zemích bezprostředně sousedících s Ruskem a uvalení dalších sankcí je zbytečným přiléváním oleje do ohně. To nakonec může vést k situaci, která panuje v Sýrii, Iráku či Afghánistánu. Rusko musí potlačit své nacionalistické tendence, ukrajinská vláda přestat s bombardováním svých obyvatel a Západ musí přestat skrze média prosazovat svoji jednostrannou propagandu. Zemřelo již příliš mnoho lidí na to, abychom si mohli dovolit být i nadále nerozumní,“ uzavírá vanden Heuvel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…