Vedení ČSSD posoudí, zda znovu otevřít jednání o vládě s ANO

20.04.2018 7:00

Vedení sociální demokracie dnes posoudí, zda by strana měla po čtrnácti dnech obnovit jednání o vládě s hnutím ANO. Předseda ČSSD Jan Hamáček předloží postupně stranickému grémiu a následně předsednictvu nabídku, s kterou přišli v pondělí vyjednavači hnutí ANO v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Před dvěma týdny rozhovory obou subjektů, jejichž spolupráci by ve Sněmovně měla tolerovat KSČM, zkrachovaly kvůli personáliím.

Vedení ČSSD posoudí, zda znovu otevřít jednání o vládě s ANO
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

ANO v pondělí přišlo s nabídkou na obnovu rozhovorů na základě výzvy výboru hnutí, který variantu koalice s ČSSD upřednostnil před podporou KSČM a SPD, doporučovanou prezidentem Milošem Zemanem. ČSSD i ANO obsah nabídky oficiálně nekomentují, spekulace ohledně možného rozdělení vládních postů zveřejněné v médiích pak odmítají jako chybné či nepřesné. Hamáček s nabídkou ve čtvrtek seznámil Zemana, dnes se dočkají straníci.

Předsednictvo by mělo rozhodnout, zda budou jednání obnovena. Před dvěma týdny stejný orgán jednomyslně podpořil rozhodnutí vyjednavačů ČSSD rozhovory s ANO ukončit. Socialistům vadila přítomnost trestně stíhaného Babiše ve vládě. Vyslyšen byl navíc i jejich alternativní požadavek, aby v případě účasti Babiše ve vládě drželi post ministra vnitra. Pokud by obě strany došly k dohodě, museli by ji potvrdit členové ČSSD v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…