Vedení ČSSD vyzvalo členy obviněné z korupce k odchodu ze strany

02.03.2012 16:37

Nejužší vedení ČSSD v pátek vyzvalo dva sociální demokraty obviněné kvůli údajnému uplácení v pražské ČSSD - Františka Kolínského a Lukáše Plachého - k přerušení členství, popřípadě k jeho ukončení, řekl novinářům na tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vedení ČSSD vyzvalo členy obviněné z korupce k odchodu ze strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Dalších 15 ze 17 lidí, které protikorupční policie obvinila, už v sociální demokracii podle informací v Lidovém domě není, řekl novinářům ještě během jednání politického grémia ČSSD první místopředseda strany Michal Hašek.

"Předpokládám, že zbylí dva členové využijí času, který mají před sebou, aby si členství dobrovolně pozastavili, pokud by k tomu nedošlo, pak bude muset rozhodnout předsednictvo sociální demokracie, které bude jednat příští pátek," uvedl Sobotka. Plachý v pátek podal proti obvinění stížnost a do jejího vyřízení pozastavit členství nehodlá.

ČSSD podporuje vyšetřování případu

Grémium také rozhodlo o přeregistraci obvodní organizace. "Já doufám, že tam dojde k tomu, že bude nově postavená obvodní organizace a bude zvoleno nové vedení, které nebude zatíženo těmito starými problémy," uvedl Sobotka.

Sociální demokracie podle Haška plně podporuje policejní vyšetřování tohoto případu. Informace, které se ke kauze vztahují, si podle něj sociální demokraté ještě ověřují. "Pokud by se jakékoliv pochybnosti projevily jinde, tak nepochybně tomu budeme věnovat dostatečnou pozornost," uvedl Sobotka.

Česká televize (ČT) ve čtvrtek uvedla, že policie obvinila 17 členů pražské ČSSD. Důvodem jsou údajné úplatky za hlasování na stranických schůzích, mimo jiné při sestavování kandidátek pro sněmovní volby. Podle kriminalistů někteří obvinění také vzali peníze za vstup do strany. Mezi "velké ryby" patří třeba šéf místní organizace v Praze 9 František Kolínský a bývalý pražský radní Lukáš Plachý, uvedla ČT.

Velké ryby v ČSSD upláceli spolustraníky, aby hlasovali podle pokynů

V sociálnědemokratických kuloárech se hovoří o tom, že kauza se dostala ven nyní proto, aby "zakryla" kauzu předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty, který čelí obžalobě za údajnou korupci.

Kolínský čelí obvinění z toho, že spolu se svým stranickým kolegou a bývalým pražským radním Plachým upláceli 15 spolustraníků, uvedla ČT. Ti prý dostávali úplatky za to, že vstoupili do jedné z místních organizací ČSSD, čímž rozšířili členskou základnu, následně měli hlasovat podle předem daných pokynů, vyplynulo z vyjádření mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje pro ČT. Dvojice funkcionářů podle policie podplácela hlavně při sestavování kandidátky pro poslední sněmovní volby.

"Jde především o problém místní organizace v Praze 9," řekl ČT místopředseda klubu pražských zastupitelů ČSSD Miroslav Poche. Zároveň připomněl, že někteří členové ČSSD z této městské části museli už před časem stranu opustit. Existovalo podezření, že se děje něco nekalého, takže byli vyloučeni, uvedl.

Policie začala kauzu vyšetřovat před dvěma lety. Tehdy některá média zveřejnila nahrávky o tom, že tehdejší radní ČSSD Plachý údajně za dobré místo na kandidátce přislíbil jednomu ze spolustraníků 100.000 korun. Plachý tehdy korupci odmítl, ale ihned rezignoval na funkci v radě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…