Vedení Prahy 8 přijde o pět milionů a je jim to jedno, napsal nám bývalý místostarosta Vilgus

14.03.2019 10:57

Praha 8 projednávala návrh rozpočtu na rok 2019. V něm se mimo jiné vůbec nepočítá s projektem participativního rozpočtu, který se zaváděl v minulých letech a je za něj zodpovědný bývalý místostarosta Petr Vilgus, nyní opoziční zastupitel.Tento projekt byl přitom oceňován jako unikátní v celorepublikovém měřítku, informoval nás Vilgus ve svém prohlášení.

Vedení Prahy 8 přijde o pět milionů a je jim to jedno, napsal nám bývalý místostarosta Vilgus
Foto: Archiv Petra Vilguse
Popisek: Petr Vilgus, zastupitel Prahy 8

V roce 2018 byla z rozpočtu vyčleněna částka deset milionů korun pro realizaci námětů, které získají od občanů nejvíce hlasu. Obyvatelé navrhovali projekty zlepšující veřejný prostor a následně rozhodovali o jejich realizaci. S novým vedením radnice je prý s projektem konec.
 
Starostou na Praze 8 je nyní Ondřej Gros, který kandidoval za ODS se Svobodnými. Ti zde minulý rok volby vyhráli (17,4 procenta). Druzí byli Piráti (15,9 procenta) a třetí Osmička žije, která získala 14,7 procent. Povolební jednání zde byla složitá, koalici nakonec uzavřely ODS, TOP 09 a STAN s Patrioty pro Prahu 8.
 
Ve 45 členném zastupitelstvu má ovšem jenom 18 hlasů. Koalici skrytě podporuje také osm zastupitelů za hnutí ANO v čele s Radomírem Nepilem.
 
 
„Participativní projekty jsou v rozpočtu na rok 2019 přesunuty do takzvaného zásobníku, tedy nebudou realizované. Je ostudné takto mrhat energií lidí, kteří se zajímají o své bydliště. Vyzývám koalici Prahy 8, aby se spojili s úspěšnými žadateli a zahájili jejich realizaci. Také je dobré připomenout, že magistrát každou korunu investovanou z rozpočtu Prahy 8 podpořil další korunou z magistrátního rozpočtu. Praha 8 tedy bezdůvodně připraví občany o 5 milionů dotace,” uvedl zastupitel Prahy 8 Petr Vilgus.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…