Vedení obce Zbuzany čelí kvůli veřejné zakázce trestnímu oznámení

07.07.2016 0:00

AKTUALIZOVÁNO | Vedení obce Zbuzany v čele se starostkou obce Marínou Landovou čelí trestnímu oznámení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Ve Zbuzanech údajně panují problémy od posledních voleb, které proběhly v červnu roku 2015. „Od té doby stagnují některé projekty a současné vedení nezvládá dostavbu místní mateřské školy, která měla být dokončena k 30. červnu 2016,“ řekl ParlamentnímListům.cz náš zdroj, kterého redakce zná, ale nepřeje si být jmenován.

Vedení obce Zbuzany čelí kvůli veřejné zakázce trestnímu oznámení
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

Místo toho je konec dostavby v nedohlednu a dle trestního oznámení dochází k mrhání veřejnými prostředky. "Situace je celkově neúnosná. Vedení obce se hádá a doplácí na to obyčejní lidé. Školku obec potřebuje, ale nikoho by nenapadlo, že se stavba protáhne, a že celá situace kolem přestvaby bude takto neprůhledná," řekl pro ParlamentníListy.cz další zdroj, který je dobře obeznámem s děním v obci.

Obec Zbuzany se zmítá v politických bojích, za poslední dva roky se zde budou totiž konat již třetí volby do obecního zastupitelstva. Vedení obce, které zvítězilo v řádných volbách, bylo, po znemožnění chodu obce opozicí, nahrazeno po nových volbách v červnu 2015 právě opozičním sdružením. Stejná situace, ale obráceně, se pak opakovala v prosinci loňského roku, kdy bývalé vedení nesouhlasilo se způsobem vedení obce a svým odstoupením znemožnilo její chod, a tak byly vypsány další volby na letošní červenec.

Na první pohled se tedy jedná o komunální boje o moc, nicméně detailnější pohled ukazuje, že současné vedení obce nezvládá zabezpečení jejího základního chodu. Hospodaření obce pod vedením současné starostky Landové vykázalo podle auditora čtyři pochybení, a to poprvé v historii hospodaření obce - desítky let bylo hospodaření obce auditorem vždy označeno jako bez závad. Hlavním problémem obce je fakt, že do 30. 6. 2016 měla být dostavěna školka, na kterou byla získána dotace ve výši téměř 7 milionů korun od ministerstva školství. Tato dotace byla podmíněna datem dostavby a obci tak reálně hrozí, že ji celou bude muset vrátit. Podezření ze spáchání trestných činů tak směřuje právě k dostavbě MŠ a zejména k výběrovému řízení, které nesplňovalo podmínky zjednodušeného podlimitního řízení o veřejných zakázkách. Byla zde totiž stanovena hranice pro nejnižší možnou cenovou nabídku, čímž obec omezila soutěž a možnost většího počtu konkurentů.

Dalším sporným bodem dostavby mateřské školy jsou dva dodatky smlouvy o dílo se společností EMV s.r.o., tedy zhotovitelem stavby. Jeden pojednává o vybudování spojovacího krčku a druhý o prodloužení termínu dokončení stavby o 15 dní. Podle zákona o veřejných zakázkách ale zadavatel nesmí umožnit podstatnou změnu smlouvy, zejména takovou, která by rozšířila předmět veřejné zakázky. Vytvoření dodatku o spojovacím krčku v celkové hodnotě téměř 400 000 Kč je tedy nezákonné, neboť nedošlo k novému výběrovému řízení na vybudování spojovacího krčku, a tedy k žádné soutěži a krček tak vyjde nepřiměřeně draho. Jeho stavbou byla totiž automaticky pověřena EMV s.r.o.

Celá smlouva se společností EMV s.r.o.  ZDE

Poslední tečkou je snad už jen zřízení pozice koordinátora bezpečností ochrany, která se běžně zřizuje na stavbách, na kterých se podílí více firem. Za tohoto koordinátora vyplácí obec měsíčně 10 000 Kč bez DPH, i přes to, že zákon stanovuje zřízení této funkce jen a pouze v případě dvou a více zhotovitelů. Podle oznamovatelů tak ve Zbuzanech dochází pod vedením starostky Landové k plýtvání veřejnými prostředky. 

 

Náhled trestního oznámení:

 

Reakce Petra Čápa, zastupitele obce Zbuzany:

„Článek je zcela jednostranný a pan redaktor Nový nepožádal obecní úřad ani nikoho z těch, o kterých se v článku píše, o informace či vyjádření. Těsně před obecními volbami (již třetími za tři roky) je takovýto zcela nevyvážený přístup o to nesprávnější a neslušnější.

Kromě vašeho článku nemáme žádnou informaci o tom, že by na kohokoli bylo v této věci podáno trestní oznámení. Nikdo nikoho v této věci nekontaktoval.

Projekt školky probíhá už asi dva roky, rozpracovanou akci jsme převzali od předchozího vedení.

Výběrové řízení proběhlo minulý rok a pořádala ho standardním postupem agentura, která v obci funguje již dlouhodobě (tedy již za minulého vedení).

Postup výběrového řízení byl průběžně a pravidelně projednáván na zasedání zastupitelstva, kde nikdo nevznesl námitky, které jsou předmětem článku. Námitky nevznesl ani žádný z uchazečů ve výběrovém řízení.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) dostalo dokumentaci k veřejné zakázce jako podklad pro přidělení dotace. MŠMT nemělo žádné námitky a dotaci přidělilo.

Veřejná zakázka byla přezkoumána při přezkumu hospodaření obce Krajským úřadem, a to bez jakýchkoli námitek.

Vícepráce, které během stavby nastaly (a ze kterých nemá, věřte, nikdo radost), jsou hluboko pod přípustným limitem dle zákona o veřejných zakázkách. Vícepráce byly pravidelně a průběžně projednávány na veřejných zasedáních zastupitelstva, kde nikdo nevznesl námitky uvedené v článku. Podklady k vícepracím jsou průběžně konzultovány a zasílány na MŠMT v souladu s podmínkami pro přidělení dotace. MŠMT nemělo žádné námitky.

Veškerý postup je konzultován s advokátní kanceláří, která obec zastupuje již dlouhodobě (tedy již za minulého vedení).

Role koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) je povinná, protože nelze zajistit ani předpokládat, že veškeré osoby pohybující se na stavbě jsou zaměstnanci jednoho dodavatele.

Vzhledem k tomu, že se staví za plného provozu školky (tedy s pohybem učitelek, rodičů a dětí), je role koordinátora BOZP o to důležitější.

Dodavatel stavby má zpoždění. Ve smlouvě o dílo je sjednána smluvní pokuta 30 000 Kč za kalendářní den prodlení. Tuto pokutu obec vůči dodavateli uplatní.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…