Vedoucí centra, kde radí „vykadit rakovinu“, vystoupila na veřejnosti: Dokument ČT byl účelově sestříhán. Černá propaganda

02.06.2018 13:57

Hostem pořadu Výzva Seznam Zpráv byla psychiatrička a vedoucí centra AKTIP Jarmila Klímová. Ta se ohrazuje proti pořadu veřejnoprávní České televize Infiltrace: Obchod se zdravím, který byl podle jejích slov účelově sestříhaný. V pořadu mimo jiné figurantce terapeutka z centra poradila, že rakovina se dá vykadit.

Vedoucí centra, kde radí „vykadit rakovinu“, vystoupila na veřejnosti: Dokument ČT byl účelově sestříhán. Černá propaganda
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

V úvodu se moderátorka Klímové zeptala, zda se nebojí o svůj lékařský titul proto, že do zařízení posílá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řadu kontrol. „Nevím o tom, že by pan ministr posílal kontroly,“ sdělila Klímová. „To, že to prohlašuje, je jedna věc. Ale nebojím se. My nejsme zdravotnické zařízení a služby, které nabízíme, mají poradenský charakter,“ sdělila Klímová. 

Etické povinnosti ve vztahu k pacientovi podle ní porušeny nebyly. „Etická pravidla musíte dodržovat daleko přísněji a zodpovědněji, když děláte charakter práce, který děláme my,“ sdělila dále Klímová. „My se zaměřujeme na život klienta,“ dodala. 

  • Video najdete ZDE

Klímová následně zdůraznila, že vzniklý dokument České televize byl účelově sestříhán. „Nesouhlasím s tím, že by to byla záležitost, která vyšla z iniciativy terapeutky, ale z iniciativy figurantky,“ podotkla Klímová. „Kolegyně Krutilová zvolila sice nevhodná slova, ale její slova byla ještě nevhodnějším způsobem použita proti ní,“ dodala Klímová.

„Je to neetická nálepka, že obchodujeme se strachem a nadějí,“ dodala Klímová. Podle jejích slov, přijde-li do jejího zařízení figurant opásaný kamerami za cílem špionáže, je logické, že terapeutický proces nemůže probíhat standardně. 

„V dokumentu jsou používány prostředky, které mají charakter toho, čemu se i v novinářské praxi říká černá propaganda. Byly tady porušeny předpisy na ochranu osobnosti, divák byl záměrně uváděn v omyl, například prohlášením o našich necertifikovaných přístrojích,“ míní Klímová. „V jistých momentech má dokonce dokument charakter poplašné zprávy,“ domnívá se Klímová.

„Ne všechny terapie stoprocentně fungují. Žádná terapie o sobě nemůže říct, že stoprocentně funguje,“ podotkla terapeutka. „Metody, se kterými pracujeme my, jsou v západní Evropě dávno pradávno zařazeny do systému oficiálního zdravotnictví. Jsou v těch státech hrazeny z veřejného pojištění. To jenom tady v Čechách pokulháváme za jejich ochotou věřit jejich užitečnosti,“ dodala Klímová, jež následně okomentovala i ceník své společnosti.

Závěrem pak dodala, že představitelé západní medicíny brojí proti nim. „Úmrtí pacienta nás zasáhne daleko více než běžné lékaře. Navazujeme terapeutický vztah, který musí být postaven na hluboké důvěře,“ zakončila Klímová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…