Vedoucí pirátka usedla u Xavera: Mám obavy o úřad ombudsmana. Chci se sejít s Křečkem

29.02.2020 7:31

Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV první místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou. Dozvěděl se od ní, kde všude stát selhává v oblasti sociální politiky. Problémů máme opravdu hodně. Stačí prý, když člověk přijde o práci. V úvodu rozhovoru vyjádřila obavy, zda Stanislav Křeček povede úřad Veřejného ochránce práv stejně jako jeho předchůdci.

Vedoucí pirátka usedla u Xavera: Mám obavy o úřad ombudsmana. Chci se sejít s Křečkem
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Mně přišlo škoda, že je možný, že ten úřad přestane šlapat tak, jak z mého pohledu šlape, protože ono se tolik neví, kolik tisíc podání tam každý rok zpracují a nějakým způsobem vyřídí. Pracují systémově,“ ocenila Richterová práci někdejší ombudsmanky Anny Šabatové.

Úřad ombudsmana např. provedl šetření v léčebnách dlouhodobě nemocných a doporučil provést několik kroků, které pomohou nemocným i lidem, kteří o ně pečují.  Špatné ale je, že vláda s podobnými doporučeními vůbec nepracuje a jen je hodí do koše. Trápí ji navíc, že každý kraj k sociální politice přistupuje trochu jinak, přičemž ombudsman může konkrétními doporučeními pomoct tyto rozdíly vyrovnat.

Richterová má však obavu, že pod Stanislavem Křečkem nebude úřad dál pracovat stejně kvalitně. Proto ho požádala o schůzku, na které by si chtěla vyjasnit, jak bude pod Křečkem úřad Veřejného ochránce práv dál fungovat.

Jelikož se v Pirátské straně věnuje sociální politice, zmínila vedle úřadu ombudsmana i posudkové lékaře, kteří se mají vyjadřovat k tomu, má-li ten či onen občan dostat invalidní důchod, a pokud má, tak v jakém stupni. Posudkových lékařů je v Česku nedostatek a celá řada z nich už je v důchodovém věku. Kvůli tomu řada lidí čeká na verdikt, zda mají nárok na invalidní důchod, třeba i rok a půl, a to je podle Richterové nepřijatelné. „A to jsou lidé po úraze nebo s náhlým zhoršením nemoci a podobně,“ dala příklad Richterová.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí
„Nebo když máte krizi v podobě toho, že vás vyhodí z práce, tak zase se na mě obracejí běžní lidé, jak šíleně se k nim na úřadě práce zachovali, když tam přišli poprvé v životě žádat o podporu. Řekli jim, ‚vy se ani neevidujte‘. A já jsem to netušila, že to takto je. Takže od té doby, co se tomuhle tématu věnuju, tak postupně se snažím vybudovat tým, který se věnuje právě tomu, jak fungují úřady práce, jak by měly pomáhat těm lidem, kteří vlastně po celou dobu, co byli zaměstnaní, tak si platili jistý příspěvek, že mají potom nárok na podporu v nezaměstnanosti a na to slušné zacházení na tom úřadě,“ konstatovala Richterová.

Ale tím problémy v sociální oblasti zdaleka nekončí. Máme víc lidí ve věznicích, než je průměr v jiných evropských zemích, a lidé, kteří si svůj trest odkroutí, se pak těžko vracejí do běžného života, protože narážejí na různé bariéry, třeba i na úřadech práce.

Další problém je podle Richterové v tom, že stát není příliš efektivní v pomáhání matkám samoživitelkám. Udržujeme v chodu drahé azylové domy, ale málo prý dbáme na levnější, ale mnohdy efektivnější pomoc matkám samoživitelkám.

A jako by to nestačilo, řada dětí z problematických lokalit ani nedokončí základní školu, nebo skončí v prvním ročníku školy střední, ale s tímto minimálním vzděláním tito lidé těžko shánějí práci a zatěžují sociální systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …