Věk odchodu do důchodu. Revoluce ve stravenkách. O tom uvažuje ministryně Schillerová

08.08.2019 13:53

Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová má velké plány. Chystá revoluci ve stravenkách, ale odhodlala se sáhnout i do věku odchodu do důchodu. V rozhovoru pro MF Dnes také vyčinila sociálním demokratům za to, jaké rozpočtové požadavky jí předkládají.

Věk odchodu do důchodu. Revoluce ve stravenkách. O tom uvažuje ministryně Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Navýšení rodičovského příspěvku, který prosazovala sociální demokracie, vyjde podle Schillerové státní kasu na 8,6 miliardy. Navýšení důchodů o 900 korun vyjde na 37 miliard a zvýšení platů učitelů o 10 procent vyjde na dalších 12 miliard.

V rámci projektu Moje daně si budou moct živnostníci s obratem do jednoho milionu korun vybrat, zda budou podávat daňová přiznání jako dosud, nebo zaplatí paušální daň, daňové přiznání podávat nemusí a mohou počítat s tím, že je nečeká ani žádná daňová kontrola.

Ministryně prý také chystá revoluci ve stravenkách. „Další změna, na které pracujeme, bude zavedení stravenkového paušálu pro všechny. Máme vytipované i další změny, ale nechci o nich zatím hovořit. Chceme benefit příspěvku na stravování zachovat a pomoci ho rozšířit na všechny zaměstnance. Dnes čtvrtina pracovníků, tedy milion lidí, stravenky ani zvýhodněné závodní stravování nemá. ... Více než dvacet let tady máme čtyři pět stravenkářských firem, které si na tom vybudovaly byznys a většinu zisku odvádějí do zahraničí, dělá to asi 600 milionů korun ročně,“ vysvětlovala dáma.

Došlo i na důchody. Koaliční vláda ANO a ČSSD má představu, že v roce 2021 by měl průměrný důchod činit 15 tisíc korun. Schillerová k tomu však také dodala, že důchodový systém musí projít určitými změnami, protože stávající systém není dlouhodobě udržitelný, a to ani podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

„Ministerstvo práce v této souvislosti do meziresortu poslalo materiál ‚Zpráva o stavu důchodového systému‘. Ten na základě výpočtů Českého statistického úřadu každých pět let vyhodnocuje, jak se prodlužuje délka života a jak by se podle toho měl posunout důchodový věk, aby jednotlivé ročníky prožily v penzi přibližně čtvrtinu svého života. Nicméně tyto závěry paní ministryně nijak nereflektovala v usnesení, pouze ve zprávě konstatovala, že důchodový systém v Česku je značně neudržitelný. Já bych je tam chtěla vidět,“ uvedla Schillerová.  

„Zpráva mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších – o rok či o pár měsíců. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému, snížilo by výdaje státního rozpočtu o 1,6 procenta HDP, tedy zhruba 90 miliard korun ročně. Jsem připravena o tom na vládě otevřít debatu. Je potřeba se o tom bavit napříč politickým spektrem, aby případné změny další vláda nezrušila,“ pokračovala šéfka státní kasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…