Veleba se naštval. A oznámil konkrétní akci, jak sjednotit občany proti ČT

26.11.2014 10:00

Senátor a šéf Strany práv občanů Jan Veleba je jedním z nejhlasitějších kritiků objektivity vysílání České televize, a tak není divu, že většina dotazů, které mu v posledních dnech adresují čtenáři ParlamentníchListů.cz, míří na veřejnoprávní médium.

Veleba se naštval. A oznámil konkrétní akci, jak sjednotit občany proti ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Čtenářku Alena Klečkovou zajímalo, jak lze neplatit koncesionářské poplatky. „Proč je musím platit a ona dělá z lidí hlupáky: Mě to jejich zpravodajství a plytké, povrchní zpravodajské pořady urážejí a ještě za to musím platit. To by se mi dělala ubohá propaganda, kdyby to musel někdo platit. A v komerčních televizích tu reklamu také platíme my, lůza,“ postěžovala si senátorovi.

Veleba reagoval konstatováním, že je to složitější záležitost, a následně se pochválil, když uvedl, že chtěl sdělením svého úmyslu neplatit koncesionářské poplatky ČT vyvolat diskuzi, což se prý podařilo. Aby se s tím ale pohnulo, tak je třeba stejně smýšlející diváky sdružit do určitého uskupení, které bude mít silnou pozici, a teprve potom může nastat změna. Není to žádná chiméra, takto to údajně řešili v Německu. „Takže nejdříve je třeba dát dohromady tým silných organizátorů a dál už je to, myslím, jasné. Takový zárodek už zde je a uvidíme další vývoj,“ shrnuje předseda SPO.

Další čtenářka se vrací k Velebovu vystoupení v pořadu České televize Hyde park, na něž si senátor na ParlamentníchListech.cz stěžoval. Prý slyšela komentář, hovořící o tom, že jde ze senátorovy strany o rétoriku strachu a totality či konspirační teorii.  

Předseda SPO k tomu uvedl, že kdyby měl strach, mluvil by v Hyde parku jinak. „Že to ale vyznělo pro mě dobře a pro pana moderátora nikoliv, o tom svědčí neuvěřitelně živé ohlasy, které stále dostávám – přes 200 e-mailů, desítky telefonátů, desítky SMS,“ podotkl Veleba.

Zatím poslední dotaz, jehož ústředním tématem byla Česká televize, přišel od čtenáře Jaroslavh. „Tristní stav veřejnoprávní ČT trvá již více let. Snad se to ještě zhoršuje, je-li to vůbec ještě možné. Škoda, že žádná politická strana nemá odvahu zvednout toto téma a hledat nějaké účinné řešení. Kdo zasedá v radách? Proč neprotestují? Kterým stranám tento stav vyhovuje? Není protiústavní nutit občany platit instituci, která postupuje proti jejich zájmům? To jsou některá témata, která čekají, že se jimi bude nějaká politická síla zabývat a řešit. Nechcete se toho chopit?“ vyzval senátora.

„Máte pravdu, souhlasím s vámi. Chci se toho chopit, ale není to tak jednoduché. Ale opakuji, chci,“ zdůraznil předseda SPO.

Gazdík má blízko k rasistickým teoriím

Jednu ze čtenářek ParlamentníchListů.cz rovněž zaujal pořad ČT 168 hodin, v rámci něhož byla odvysílaná reportáž z mítinku na podporu prezidenta Miloše Zemana. Svůj projev na něm přednesl i Jan Veleba, který mimo jiné hovořil o tom, že bude možná třeba tu méně kulturní část národa rozmluvit. „Můžete, prosím, definovat méně kulturního člověka? Tento termín nedávno použil i Gazdík a já mu vůbec nerozumím. Je každý, kdo má jiný názor, méně kulturní, nebo by se dalo říct méněcenný? Děkuji za vysvětlení a definici spojení méně kulturní člověk,“ napsala Velebovi.

Veleba uvedl věc na pravou míru tím, že to nebyla jeho věta, nýbrž věta místopředsedy sněmovny a předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. „To je tak otřesné sdělení tohoto vysokého politika, že se snažím na ně upozorňovat, protože má velmi blízko k rasistickým teoriím. On za tuto méně kulturní část národa zřejmě považuje venkovského člověka. Já mám názor přesně opačný a těchto lidí si velmi vážím. Znám je a vzešel jsem z nich,“ odpověděl čtenářce.

Plné znění odpovědí a otázek ZDE.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…