Velitel slavjanské domobrany přiznal, že jeho vojska přišla z Krymu

29.04.2014 10:05

Velitel tzv. domobrany ve východoukrajinském městě Slavjansk přiznal, že do města přišel z Krymu a že část ozbrojenců, jimž velí, bojovala v ruské armádě. Informuje o tom server Aktuálně.cz s odvoláním na rozhovor, který s velitelem separatistů pořídil list Ukrajinska pravda.

Velitel slavjanské domobrany přiznal, že jeho vojska přišla z Krymu
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Podle listu je velitel slavjanské domobrany Igor Strelkov důstojníkem speciálních sil hlavní správy ruské rozvědky.

Podle serveru vůdce separatistů celou dobu videorozhovoru vystupuje klidně, bez nejmenších emocí či váhání nad tím, co má říct. „Pragmaticky analyzuje své šance i možnosti ukrajinské armády. Stručně řečeno: Ze Slavjansku promlouvá k veřejnosti špičkově připravený a odhodlaný velitel,“ napsal server.

A co odpověděl na otázku na původ a vojenskou kvalifikaci jeho mužů? „Nemám co tajit. Můj oddíl, s nímž jsem přišel do Slavjansku, se formoval na území Krymu. Všichni jsou dobrovolníci. Dvě třetiny jsou občané Ukrajiny. Mám tu chlapy z Žitomiru, Vinnic či Kyjeva. Mám tu i hodně lidí z Doněcka či Luhanska. Na jejich doporučení ostatně přijel můj oddíl do Slavjansku." Strelkov nepopírá ani to, že většina jeho mužů má bojové zkušenosti z ruské či ukrajinské armády. „Bojovali v Čečensku, střední Asii… A jako ukrajinští vojáci i v Iráku či Jugoslávii."

Vůdce separatistů tvrdí, že z Ruska nemá jedinou zbraň, údajně je získali odzbrojením místních policistů a části pohraničníků. Podle něj se zanedlouho spojí síly tzv. domobrany Doněcké republiky pod jednotné velení.

Strelkov také tvrdí, že 80 % lidí z Doněcka chce, aby se tento region stal součástí Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…