Velká akce: Francouzi ,,vybílili" mešity. Budete se divit, co tam našli

03.12.2015 8:04

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dle amerického deníku Wall Street Journal včera oznámil, že byly v rámci opatření přijatých po teroristických útocích v Paříži uzavřeny v zemi čtyři mešity, kde mělo docházet k šíření myšlenek radikálního islamismu.

Velká akce: Francouzi ,,vybílili" mešity. Budete se divit, co tam našli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Koncertní sál Bataclan se stal dějištěm útoku teroristů Islámského státu, při kterém zahynulo osm desítek lidí. Pařížané jsou z toho v šoku

Podle Cazeneueva v těchto mešitách operovali samozvaní pseudo imámové, kteří kázali nenávist a šířili mezi návštěvníky mešit radikální islamismus. Zároveň hovořil o policejních prohlídkách v domech těchto imámů, kteří bydlí ve městě Lagny-sur-Marne nacházejícího se asi pětatřicet kilometrů od Paříže. Ministr uvedl, že zde policie nalezla revolver, zašifrovaný pevný disk a dokumenty nasvědčující o jejich příklonu k džihádu. Vzhledem k rozšíření pravomocí přijatých po vyhlášení stavu ohrožení také vyšetřovatelé zakázali dvaadvaceti podezřelým z Lagny-sur-Marne opustit zemi a devět z nich dokonce nesmí opustit ani práh svého domova.

Rozsáhlá policejní akce se odehrála v rámci bezpečnostních opatření, která probíhají od teroristických útoků v Paříži. Prezident François Hollande následně vyhlásil stav ohrožení a policie provedla razii ve více než 2200 domácnostech a podnicích, při kterých zadržela 232 lidí a zabavila 334 kusů zbraní, z nichž 34 patří do vojenského arzenálu. Vedle mešity v Lagny-sur-Marne také došlo k uzavření mešit v Nice, Lyonu a severozápadním předměstí Paříže, v Gennevilliers. „Jsme naprosto odhodláni postavit se všem, kteří v naší zemi kážou nenávist,“ uvedl ministr vnitra před zákonodárci. Navzdory rozhodnému postoji Cazeneueva někteří francouzští úředníci a politici varují před tím, aby byly mešity ve Francii plošně považovány za semeniště radikálního islámu.

„Nesmíme zpřetrhat vztahy s muslimy, kteří se k radikálnímu islámu neuchylují,“ prohlásil starosta Lagny-sur-Marne Jean-Paul Michel v televizi BFMTV. Experti na radikální islám poukazují na to, že sociální sítě a věznice jsou mnohem nebezpečnější prostory, kde dochází k radikalizaci muslimů častěji než v mešitách. Uzavřenou mešitu v Lagny-sur-Marne del francouzská policie monitorovala již delší dobu. Již v dubnu letošního roku byl „zmražen“ majetek jednoho z bývalých duchovních, a sice vůdce mešity Mohameda Hammoumiho, který byl obviněn z podněcování k terorismu a náboru deseti dobrovolníků, kteří se měli připojit k Islámskému státu v Sýrii. Hammoumi nakonec z Francie utekl v prosinci loňského roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…