Velká demolice v Lotyšsku. K zemi mají jít všechny sovětské památníky v zemi

02.07.2022 21:20

Lotyško chystá velkou demoliční akci. K zemi má v pobaltské republice jít celkem téměř tři sta památníků ze sovětské doby. Včetně obřího pomníku sovětským vojákům v Rize, připomínajícím její osvobození za druhé světové války.

Velká demolice v Lotyšsku. K zemi mají jít všechny sovětské památníky v zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Riga, hlavní město Lotyšska. Po tvrdém lockdownu v podzimním hávu

Očekává se, že gesto podráždí nejen Moskvu, ale také početnou ruskojazyčnou menšinu v zemi. Právě kvůli ní doposud v Lotyšsku probíhala „desovětizace“ výrazně méně horlivě, než v Litvě nebo Estonsku.

Nyní místní historici vypracovali seznam sovětských památníků a během následujících čtyř měsíců mají jít k zemi prakticky všechny.

Nejkontroverznějším a současně největším je památník v Rize, umístěný v Parku vítězství. Jeho odstranění bude velkou výzvou i technicky, 79 metrů vysoký monument z roku 1985 má mít základy hluboké desítky metrů.

Pro řadu Lotyšů je symbolem časů nesvobody. V roce 1997 se jej zástupci místní krajní pravice pokusili odstřelit tajně sami a při explozi dva lidé přišli o život.

Proti velkému zátahu, který umožnilo květnové vypovězení příslušných článků smlouvy mezi Lotyšskem a Ruskem, se očekává odpor místní ruskojazyčné menšiny.

Ta v Lotyšsku čítá více než třetinu obyvatelstva a žije víceméně v paralelním světě s vlastními školami, médii i politickými stranami. Většina z ní podle průzkumů válku na Ukrajině odmítá, ale ruský prezident Putin mezi nimi stále má velkou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…