Velké dusno v České spořitelně. Napsal jí významný klient: Proč spolupracujete s Jakubem Jandou? S tím nechci být spojován

18.12.2016 12:50

Think-tank Evropské hodnoty před několika dny oznámil dosažení velkého úspěchu. Podařilo se mu přimět Českou spořitelnu, aby stáhla své reklamy z podle jejich určení dezinformačních webů. Mezi weby, na nichž by podle představ Evropských hodnot reklama být neměla, jsou i ParlamentníListy.cz. Tento názor však nesdílejí zdaleka všichni občané. Česká spořitelna tak musela čelit dotazu, proč tak ochotně přistupuje na omezování veřejné diskuse.

Velké dusno v České spořitelně. Napsal jí významný klient: Proč spolupracujete s Jakubem Jandou? S tím nechci být spojován
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Server ParlamentníListy.cz má k dispozici několik e-mailů, které si vyměnili pracovníci České spořitelny s jedním nespokojeným občanem. Tomu se nelíbí, že mezi tzv. špatné weby byl think-tankem Evropské hodnoty zařazen i server ParlamentníListy.cz. Redakce identitu čtenáře zná, ale respektuje žádost, aby jeho jméno nezaznělo. Ať je tedy znám např. pod pseudonymem „pan Brod“.   

Podle vlastních slov si pan Brod vždy vážil profesionální práce a služeb, které Česká spořitelna poskytuje. Stejně tak uznává, že banka může spolupracovat, s kým uzná za vhodné, a svou reklamu smí umísťovat, kde se jí zlíbí. Avšak pokud jde o think-tank Evropské hodnoty, spolupráci s ním považuje klient banky za aktivistickou a odporující apolitičnosti poskytovatelů bankovních služeb.

„Seznam tzv. dezinformačních či konspiračních webů byl vytvořen think-tankem Evropské hodnoty pod vedením pana Jakuba Jandy, který je pro mne naprosto nedůvěryhodnou a nepřijatelnou osobou a nechci být spojován se žádnou firmou, která TT Evropské hodnoty a pana Jandu podporuje,“ napsal pan Brod.

S think-tankem Evropské hodnoty jinak nespolupracujeme...

Rád by proto slyšel o spolupráci Evropských hodnot a České spořitelny víc, aby mohl na základě těchto informací posoudit, zda může i nadále věřit České spořitelně a využívat jejích služeb. A ředitelka komunikace Marta Krejcarová panu Brodovi odpověděla.

Banka se prý seznámila se studií Masarykovy univerzity o činnosti údajných dezinformačních webů a rozhodla se z nich stáhnout on-line reklamu.

„Situace, kdy firmy ustoupí od inzerování na obdobných webech, je běžná i v jiných zemích a bývá také zastřešena různými organizacemi. Jen pro informaci, na Slovensku se do takovéto aktivity zapojilo více než 1 000 společností. S TT Evropské hodnoty nespolupracujeme na jiných projektech, ani jej žádným způsobem nepodporujeme. Je však pravdou, že to byli právě analytici tohoto think-tanku, kteří nás na poškozování našeho dobrého jména upozornili. Velmi by nás mrzelo, kdyby se naše snaha chránit dobré jméno České spořitelny setkala s nepochopením u významných klientů, ke kterým patříte a jejichž důvěry si velmi vážíme,“ napsala ředitelka komunikace.

Polovinu života jsem prožil v totalitním režimu a už nestojím o omezování svobody slova

Pana Broda však odpověď neuspokojila. Uznal sice, že na seznamu think-tanku se nacházejí některé zdroje, které šíří nesmyslné zprávy, ale mezi těmito zdroji najdeme i server ParlamentníListy.cz, který čtenář nepovažuje za dezinformační web. Vnímá ho jako platformu, kde je možné vyjádřit také názor, jenž je v rozporu s názory analytiků Evropských hodnot.

„Tyto seznamy byly vytvořeny TT EH s cílem zamezit veřejnou diskusi, přístup k informacím a ostrakizovat jiné názory, které nejsou nijak extremistické, ale nejsou v souladu s jejich proevropskou a silně protiruskou doktrínou. Takový přístup mi vadí z principu, neboť jsem zhruba polovinu svého života strávil v totalitním režimu, který podobným způsobem názorovou pluralitu zakazoval a dokonce trestal,“ připomněl pan Brod.

Poukázal také na minulost analytika Jakuba Jandy. „Dále bych Vás upozornil, že konkrétně pan Jakub Janda, zástupce ředitele TT EH, který se podílí na sestavování podobných seznamů (už to zní v demokratické zemi špatně), se v minulosti živil i jako gay pornoherec, což mi samozřejmě nevadí, to je jeho bytostné právo. Problém nastává, když tento člověk s malou erudicí a pochybným morálním kreditem, kádruje ostatní lidi a média,“ doplnil.


Z "umělecké" tvorby Jakuba Jandy.

Nakonec doporučil jinak velmi respektovanému bankovnímu domu, aby více zvážil spolupráci s lidmi, jako je Jakub Janda. Pokud by snad jméno České spořitelny padlo u Jakuba Jandy i někdy v budoucnu, pan Brod by byl nucen zvážit své setrvání u této banky. Sám sebe vnímá jako středového voliče a velmi si váží demokracie. Jednou z jejích zásadních výhod je také svoboda slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…