Velký německý kolaps možná přijde už v pondělí... Ekonomka Šichtařová a velmi neradostná prognóza

30.09.2016 15:51

Ekonomka Markéta Šichtařová se na svém blogu na iDNES.cz věnovala problémům největšího německého bankovního ústavu Deutsche Bank, které až příliš připomínají dění kolem banky Lehman Brothers v roce 2008, jež odstartovalo ekonomickou krizi.

Velký německý kolaps možná přijde už v pondělí... Ekonomka Šichtařová a velmi neradostná prognóza
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Představte si, že jste jako banka obviněni z nepoctivého prodeje hypotečních cenných papírů a máte kvůli tomu zaplatit USA 14 miliard dolarů jako urovnání. Do toho na vás ještě praskne že jste během poslední finanční krize fixlovali účetnictví a tajili ztráty za 12 miliard dolarů,“ zmínila Šichtařová současné problémy, ve kterých se Deutsche Bank utápí. Mezi ně patří i obvinění z praní špinavých ruských peněz.

„Letos už její akcie ztratily 52 %, za posledních 10 let pak propadly téměř o 87 %!“ zdůraznila ekonomka s tím, že cena akcií však není tím hlavním problémem.

„Podstatou problému vlastně nejsou ani tak soudní spory a porušování zákona, jako spíš prohnilé majetkové poměry v bance,“ poznamenala Šichtařová a dodala, že vše plyne z nakládání s finančními deriváty.

Celý text zde

„Převedeno do méně účetního jazyka: I když nikdo kromě vedení banky neví přesně, jak velká je výše ztráty, můžeme podle těchto indicií odhadovat, že to bude hodně-hodně,“ poskytla Šichtařová odbornou analýzu, podle které je Deutsche Bank na cestě ke svému pádu, a až ten teprve odhalí, v jak velkém průšvihu se banka skutečně ocitla.

Šichtařová následně srovnává osud americké banky Lehman Brothers s německou Deutsche Bank, jelikož mezi nimi vidí zcela jasnou paralelu. Děsí se také toho, co nastane, až německá banka padne. Když totiž padla americká, odstartovala ekonomickou krizi.

„Jistě, německá vláda se může rozhodnout banku zachránit. Vzhledem k její velikosti by to dávalo smysl. Jenomže některá sousta jsou příliš velká i na takového Goliáše, jako je zdánlivě neotřesitelná německá vláda,“ poznamenala ekonomka s tím, že „Německo dnes neuvěřitelným způsobem finančně ustává imigrační vlnu“, ale více takových břemen již unést nemusí.

Na facebooku pak již jen zmínila, že Deutsche Bank stále padá, „jen dnes za 2 a čtvrt hodiny, co se obchoduje, ztratila -7,49 %. Lehman Brothers II se blíží. Bouchne v pondělí? V úterý?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…