Velký úspěch české automobilky. Ruská policie objednala auta za 2,5 miliardy korun

23.07.2019 18:22

Zatímco se v České republice řeší antimonopolním úřadem zrušený tendr na policejní auta, který favorizoval automobilku Škoda Auto, v Rusku podobnou zakázku mladoboleslavská škodovka vyhrála. Jak informuje web autoforum.cz, jedná se o zakázku na 3 500 aut za více než 2,5 miliardy korun. Pro českou firmu, zaměstnávající desetitisíce lidí, je to obrovský úspěch, když Škoda Auto porazila domácí automobilku Lada.

Velký úspěch české automobilky. Ruská policie objednala auta za 2,5 miliardy korun
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Škoda Auto tak má jistou velkou zakázku na prodej policejních aut, která v České republice zatím vázne. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže byla totiž v tendru na nákup policejních aut mladoboleslavská automobilka zvýhodněna, a tak byl tendr zrušen. Problémem mělo být omezení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozu. Nový tendr za dvě miliardy vyhlásilo Ministerstvo vnitra v pondělí. 

Anketa

Bojíte se, že Babiš zneužije svého postavení k tomu, aby zastavil vyšetřování Čapího hnízda?

hlasovalo: 10917 lidí

Dá se ovšem předpokládat, že mladoboleslavská automobilka tendr opětovně vyhraje, což je poměrně běžná praxe. Téměř všude ve světě používají policejní sbory domácí automobily, ačkoliv musejí být vyhlašovány tendry, které to přímo nestanovují. Bylo tomu tak i v Rusku.

V novém tendru na ruské policejní vozy ovšem překvapivě nevyhrála domácí Lada, ale právě česká Škoda. Jedná se o větší zakázku, než byla ta česká, na 3 500 aut v hodnotě téměř sedmi miliard rublů (cca 2,5 miliardy korun). Zajímavé je, že i zakázka ruského ministerstva vnitra v podstatě dovolila uspět pouze škodovce.

Podle informací listu Kommersant byly požadovány sedany či liftbacky v bílé barvě, jejichž 1,8litrová pohonná jednotka zvládne produkovat až 180 koní s výkonem na přední kola. Vůz měl měřit nejméně 4 659 milimetrů, na šířku 1 814 mm a na výšku 1 554 mm. Tento popis přesně sedí na vozy Škoda Octavia, které již od roku 2015 používá moskevská městská policie.

A právě na základě zkušeností moskevské policie vypsalo ruské ministerstvo vnitra nový tendr. Pro Škoda Auto mluví zejména spolehlivost a nízká cena vozů a také fakt, že pro automobilku nebude problém tisíce vozů za pár let vyrobit, zatímco u domácí Lady by to komplikace byla. Škoda tak díky tomu může pomýšlet na výnosné budoucí obchody, protože počet koupených vozů by měl do roku 2024 přesáhnout 19 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…