Velký zátah NCOZ v nemocnicích. Deset lidí odvedli

19.02.2024 20:38

V rámci vyšetřování vedeného Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO) v Praze bylo dnes provedeno 36 prohlídek a zatčeno deset podezřelých z korupce při zadávání veřejných zakázek na dodávky zdravotnického materiálu do nemocnic.

Velký zátah NCOZ v nemocnicích. Deset lidí odvedli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) provedla domovní prohlídky v jedenácti městech České republiky, v domech a kancelářích podezřelých a ve vedení dvou nemocnic.

Mezi podezřelými jsou generální ředitel jedné nemocnice a manažeři zadavatele veřejných zakázek jakož i ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, informoval na svém webu dnes Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).

Jde o podezřelou zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a byla vytvořena s cílem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnický materiál pro nemocnice. Zvýhodňovala předem určené dodavatele a v některých případech se pořizovalo zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Zdravotnické vybavení zahrnovalo operační stoly, vybavení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Podle šetření měli předem určení dodavatelé možnost podílet se na tvorbě zadávacích podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před veřejným vyhlášením výběrového řízení, aby mohli zakázky přizpůsobit preferovaným dodavatelům. Kromě toho se předpokládá, že podezřelí předávali preferovaným dodavatelům důvěrné informace včetně obsahu nabídek konkurenčních dodavatelů a žádostí o vysvětlení zadávací dokumentace – v některých případech umožnili preferovaným dodavatelům vypracovat odpovědi na tyto žádosti.

Skupina údajně používala padělané faktury za fiktivní služby vystavené přidruženými společnostmi, aby zakryla původ nezákonných peněz. Podle zjištění policie šéf organizované skupiny následně rozdělil úplatky v hotovosti mezi členy gangu.

„Na základě důkazů by při zadání veřejné zakázky předem určenému dodavateli zaplatili úplatek ve výši deseti procent z ceny zakázky podezřelým pracujícím pro zadavatele prostřednictvím zprostředkovatele, který zároveň vystupoval jako šéf organizované zločinecké skupiny,“ popisuje evropský žalobce.

Dodávka části zdravotnického vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU). Odhaduje se, že vyšetřované aktivity, které dosud zdokumentovala policie, způsobily Evropské unii škodu ve výši okolo jednoho milionu eur. Vyšetřování dál pokračuje a podle odhadu detektivů bude způsobená škoda mnohem vyšší.

Podezřelým hrozí tresty za poškozování finančních zájmů EU, podvody při zadávání veřejných zakázek, aktivní a pasivní korupci, účast v organizované zločinecké skupině a praní špinavých peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…